Rufijifloden i naturreservatet Selous i Tanzania.
Rufijifloden i naturreservatet Selous i Tanzania.

Tanzaniskt viltparadis hotas på nytt

Just som elefanterna, lejonen och noshörningarna i Selous i Tanzania skyddats mot tjuvjakt står de inför ett nytt hot. En planerad kraftverksdamm kan vålla stor skada i det väldiga naturreservatet, varnar Världsnaturfonden (WWF).

ANNONS

Planerna på att bygga en damm i floden Rufiji, i hjärtat av ett av världens största naturreservat, har skjutits upp under flera år. Men häromveckan meddelade Tanzanias president John Magufuli att han kommer att gå vidare med projektet, rapporterar The Guardian.

Kraftverket skulle ge ett välkommet energitillskott i ett land där endast en liten del av befolkningen har tillgång till el.

Unik vildmark

Men projektet innebär stora miljörisker i det världsarvsklassade Selous, enligt kritikerna. Bygget kommer att medföra att vägnät och kraftverksledningar dras genom naturreservatet, och en tillströmning av människor i de mest orörda delarna.

- Det leder till att man öppnar upp den här vildmarken. Det är unikt att vi har ett så stort område med ren vildmark och utan människor, säger Allan Carlson, ansvarig för Afrikafrågor på WWF i Sverige, till TT.

ANNONS

Den konstgjorda sjö som skulle uppstå vid dammen skulle också troligen bidra till en inflyttning av människor som ägnar sig åt fiske, och med dem ökar risken för ökning av tjuvjakt i området, enligt Allan Carlson.

Just tjuvjakten har länge varit ett problem och hotat populationerna av bland annat elefant, lejon och noshörning i Selous. Men efter påtryckningar från organisationer som WWF satte regeringen nyligen in åtgärder mot jakten.

Riskerar försörjning

- Det kom som en chock när presidenten sedan gick ut med att han vill driva igenom kraftverket, säger Allan Carlson.

Projektet riskerar även att drabba de tusentals människor som bor nedströms, mot kusten, och som är beroende av områdets stora Mangroveskog och det unika marina livet för sin försörjning.

- Hela det ekosystemet kommer att förändras kraftigt när man förändrar vattenföringen, säger Allan Carlson.

TT: Har inte Tanzania rätt att prioritera sin elförsörjning?

ANNONS

- Frågan, som jag ser det, är om vi en gång för alla ska förstöra naturreservatet genom att bygga en kraftverksdamm, när det finns alternativa kraftkällor som sol- eller vindenergi.

TT
Fakta: Selous

Viltreservatet Selous ligger i sydöstra Tanzania och täcker nästan 50000 kvadratkilometer – en yta ungefär lika stor som Danmark. Det utgör kärnan i ett ekosystem som är nästan dubbelt så stort, uppemot 100000 kvadratkilometer.

Merparten av området täcks av olika typer av savanner, men här finns också ett antal floder, plus stora våtmarksområden och öppna grässlätter.

I själva reservatet finns cirka 4500 lejon, 900 vildhundar, 150000 bufflar och över 20000 flodhästar. Detta är de största populationerna i Afrika av samtliga dessa arter.

Källa: IUCN

ANNONS