Tusentals poliser är i tjänst under G20-mötet i Hamburg. De fick en tuff start när en demonstration urartade.
Tusentals poliser är i tjänst under G20-mötet i Hamburg. De fick en tuff start när en demonstration urartade.

Tårgas och vattenkanoner inför G20-mötet

Tårgas, vattenkanoner och stenkastning. Det blev dramatiskt på Hamburgs gator dagen innan G20-mötet inleddes i Tysklands näst största stad. Våldsamheterna drog i gång efter att polisen uppmanat svartklädda maskerade demonstranter – det så kallade svarta blocket – att ta av sig sina maskeringar.

ANNONS
|

Hamburg har förberett sig för stora protester under G20-möte, och redan dagen före mötet formellt inleds pågår jättedemonstrationer, med hälsningen "Welcome to hell" (välkommen till helvetet) som protesttema.

Torsdagens demonstrationståg hann inte långt innan oroligheter bröt ut och demonstranter ur svarta blocket kastade smällare och flaskor mot poliserna.

Ikea attackerat

Hamburgpolisen ville skilja det svarta blocket från resten av demonstrationen och uppmanade på Twitter andra demonstranter att dra sig undan så att resten av tåget kunde fortsätta. En dryg timme efter att demonstrationen börjat uppgav polisen att den var över.

Men flera timmar senare var det fortfarande oroligt på Hamburgs gator. Maskerade aktivister rapporterades under kvällen ha samlat stenar och annat material att kasta och satt eld på föremål på sidogator.

ANNONS

Det finns uppgifter om att människor skadats i sammandrabbningarna, men ingen information om hur många det rör sig om eller hur svårt skadade de är.

I stadsdelen Altona där Ikea är beläget krossades fönsterrutor på varuhuset.

"Vi kan bekräfta att Ikea-varuhuset i Altona har blivit utsatt i samband med demonstrationerna i Hamburg", skriver möbelföretagets presschef Jakob Holmström i en kommentar till TT.

"Vår bedömning är att detta inte är riktat mot Ikea, Ikea-varuhuset i stadsdelen Altona i Hamburg är ett av våra mest centralt placerade varuhus i världen och råkar ligga i det område där demonstrationer har ägt rum under kvällen", fortsätter han och tillägger att man på grund av demonstrationerna valde att stänga varuhuset före ordinarie tid.

Blockera hamnen

Säkerhetspådraget inför G20-mötet är enormt och mellan 15- och 20000 poliser har länge varit redo att hantera både fredliga och konfrontationslystna demonstranter. Omkring 100000 demonstranter väntas, och enligt tyska säkerhetsexperter bedöms omkring 8000 av dessa vara vänsterextremistiska och våldsbenägna, skriver AFP.

Cirka 30 demonstrationer är föranmälda inför och under mötet, och bland arrangörerna märks anti-globaliseringsaktivister, miljöorganisationer, fackföreningar, studentföreningar och kyrkliga grupper.

Redan under torsdagseftermiddagen greps sex personer för att de kastat flaskor mot poliser

Ett av aktivistnätverken bakom Välkommen till helvetet-kampanjen är Autonomous nordic alliance. Kampanjen har låtit meddela att man kommer att försöka blockera hamnen i Hamburg på fredag för att hindra deltagare att komma fram till mötet.

ANNONS

TT-AFP-Reuters

ANNONS