Tidigare CIA-chefer: Trump kväser fria ordet

En rad tidigare amerikanska CIA-chefer riktar skarp kritik mot president Donald Trumps beslut att dra in säkerhetsklassningen för John Brennan. Trump medger att åtgärden har med den så kallade Rysslandsutredningen att göra.

ANNONS
|

De före detta CIA-cheferna anser att behandlingen av Brennan, som var chef för underrättelsetjänsten under president Barack Obamas tid vid makten, är ett hot mot yttrandefriheten, rapporterar amerikanska medier.

Historiskt har före detta underrättelsechefer och andra personer med höga befattningar fått behålla sin säkerhetsklassning eftersom de fortsätter att fungera som rådgivare åt sina tidigare myndigheter. Klassificeringen avgör vilken typ av hemligt material de får ta del av.

Kritik från tungt håll

"Presidentens åtgärd vad gäller John Brennan och hoten om liknande åtgärder mot andra tidigare befattningshavare har ingenting att göra med vem som bör eller vem som inte bör inneha en säkerhetsklassning – utan handlar helt och hållet om att försöka kväsa det fria ordet", heter det i ett uttalande.

ANNONS

Kritiken mot Trump kommer från bland andra Robert Gates, George Tenet, Porter Goss, Leon Panetta och David Petraeus – samtliga tidigare CIA-chefer, utnämnda av både republikanska och demokratiska presidenter, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Trump har sagt att säkerhetsklassningen för en rad ytterligare personer, bland andra före detta FBI-chefen James Comey, den tidigare nationella underrättelsechefen James Clapper samt den före detta nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice, ska ses över. Även Michael Hayden, före detta CIA-chef, och den tidigare vice justitieministern Sally Yates ligger under luppen.

Parallell till Muellers utredning

Presidenten har ett horn i sidan till samtliga av dem.

I en intervju med The Wall Street Journal i onsdags drog Trump en direkt parallell mellan beslutet och den särskilde åklagaren Rober Muellers utredning av rysk inblandning i presidentvalet 2016 och misstänkt samarbete mellan Ryssland och delar av Trumpkampanjen.

- Jag kallar det en häxjakt, det är en bluff. Och de där människorna drev det, sade Trump i intervjun och tillade:

- Så jag anser att det är någonting som måste bli gjort.

ANNONS

Brennan var en av dem som presenterade underlag kring den ryska inblandningen i presidentvalet för Trump strax innan han tillträdde ämbetet.

CIA-cheferna kallar Trumps åtgärd politiskt motiverad.

Trumps tillbakadragning av säkerhetsklassningen har mött stark kritik i USA. I torsdags bad den tidigare amiralen William McRaven, befälhavare över den specialstyrka som dödade terrorledaren Usama bin Ladin, presidenten om att även dra in hans säkerhetsklassning.

- Med ditt agerande, har du fått oss att skämmas inför våra barn, förödmjukar oss på världsarenan och – värst av allt – splittrar oss som nation, sade McRaven, skriver Reuters.

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att ha lagt sig i USA-valet – har förföljt presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS