Meng Hongwei greps i Kina förra året. Arkivbild.
Meng Hongwei greps i Kina förra året. Arkivbild.

Tidigare Interpolchef åtalas i Kina

Den tidigare Interpolchefen Meng Hongwei kommer att åtalas i Kina för mutbrott. Meng Hongwei, som försvann under ett besök i Kina förra hösten, utesluts också från kommunistpartiet och avskedas från sina uppdrag, står det i ett uttalande från kommunistpartiet.

ANNONS
|

Meng Hongwei är anklagad för att ha missbrukat sin makt, vägrat att följa kommunistpartiets beslut, för att "slösaktigt" ha spenderat statens pengar och för att ha tagit emot mutor, uppger partiets disciplininspektion i ett kort uttalande.

Meng var tidigare en av flera biträdande ministrar för offentlig säkerhet i Kina och tillsattes som ordförande för den internationella polisorganisationen Interpol 2016. I september förra året försvann han mystiskt under ett besök i hemlandet Kina.

Så småningom tillkännagav kinesiska myndigheter att han frihetsberövats under anklagelser om bland annat mutbrott. I oktober skickade Meng in sin avskedsansökan till Interpol. Han har inte gått att nå sedan han frihetsberövades och det är oklart om han har blivit tillåten att få advokathjälp, skriver Reuters.

ANNONS

Meng Hongwei anmäldes försvunnen av sin fru Grace Meng i Frankrike som skrivit brev och bett om hjälp från president Emmanuel Macron i samband med att Kinas president Xi Jinping besökte Frankrike i veckan.

TT-Reuters

Bakgrund: Flera "försvunna" i Kina

Kinesiska Meng Hongwei blev ordförande i den internationella polisorganisationen Interpol 2016, trots internationell kritik mot att Kina genom honom lättare skulle kunna söka upp politiska meningsmotståndare utomlands. Ordföranderollen är dock i hög grad formell och Meng fortsatte att verka som en av flera biträdande ministrar för offentlig säkerhet i Kina.

Hans försvinnande i samband med en resa till hemlandet i slutet av september är ett i raden av flera uppseendeväckande fall i Kina, där bland annat regeringstjänstemän och affärsmagnater försvunnit i veckor eller månader åt gången.

Stjärnskådespelaren Fan Bingbing försvann under mystiska omständigheter i juli i år, men kom tillbaka till offentlighetens ljus nyligen, samtidigt som kinesiska myndigheter riktade ett åtal om skatteflykt mot henne.

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, försvann under mystiska omständigheter från ett hotellrum i Thailand för tre år sedan. Några månader senare dök han upp i Kinas statligt kontrollerade television där han gråtande erkände sig skyldig till brottsanklagelser.

Källor: AFP, Reuters med flera

ANNONS