Hela dagen efter den stora branden i Valencia pågick eftersläckningsarbetet.
Hela dagen efter den stora branden i Valencia pågick eftersläckningsarbetet. Bild: Alberto Saiz/AP/TT

Tio döda i spanska höghusbranden

Tio personer omkom i den katastrofala branden i ett lägenhetskomplex i Valencia i östra Spanien.
Polisen meddelar att de har hittat samtliga saknade och att de som fördes till sjukhus har lindriga skador.

ANNONS

Dygnet efter att elden började spridas kunde brandmän ta sig in i det totalförstörda lägenhetskomplexet i Valencia, som består av två höghus.

Tio personer har konstaterats omkomna i branden, deras kvarlevor har hittats och identifierats. Dödssiffran befarades stiga ytterligare, men sent på fredagen meddelade polisen att samtliga saknade hade hittats välbehållna eller fanns bland de tio som omkommit.

Bland de döda finns en hel familj: mamma, pappa, en treårig flicka och ett nyfött spädbarn, rapporterar tidningen El País.

Brandmännen fick under fredagen mycket sakta arbeta sig uppåt i komplexet i sökandet efter saknade. Arbetet gick långsamt då den extrema hettan från elden kvarstår. Flera brandmän uppges finnas bland de skadade, de har dock inte livshotande skador.

ANNONS

Snabb spridning

Branden startade på ett av de nedre våningsplanen i ett 14-våningshus, varifrån elden uppges ha spridit sig mycket snabbt.

Enligt El País bor runt 450 personer i husen i stadsdelen Campanar. I det värst drabbade huset, det med 14 våningar, finns enligt uppgifter i spanska medier 138 lägenheter.

I dramatiska videoklipp från händelsen syns våldsamma lågor och svart rök som väller ut ur husen. Brandorsaken är fortfarande oklar och en utredning har inletts. Myndigheterna vill inte uttala sig om uppgifter i spanska medier som gör gällande att brandfarligt material i byggnaden kan ha bidragit till det katastrofala förloppet.

Snabbt förlopp

Spanska TVE har talat med Luis Ibáñez som bor i närheten. Han beskriver hur lågorna tog över kvarteret "inom några minuter", inte minst på grund av den kraftiga vinden.

– Jag kunde inte tro mina ögon. Hela sidan av byggnaden mittemot brann, från första våningen till sjätte, sjunde våningen, säger han.

Premiärminister Pedro Sánchez reste till Valencia på fredagen. På plats vid skelettet av det eldhärjade komplexet uttryckte han sin chock och bestörtning.

– Det viktigaste just nu är sökandet efter offer, sade Sánchez.

Flera personer omkom i en kraftig brand som utbröt på torsdagskvällen i spanska Valencia.
Flera personer omkom i en kraftig brand som utbröt på torsdagskvällen i spanska Valencia. Bild: Alberto Saiz/AP/TT
Räddningstjänsten fortsätter släckningsarbetet vid storbranden i Valencia under fredagen.
Räddningstjänsten fortsätter släckningsarbetet vid storbranden i Valencia under fredagen. Bild: Alberto Saiz/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS