Tio personer skjutna i tunnelbanan i New York

Tio personer har under tisdagsmorgonen lokal tid skjutits i samband med en skottlossning i en tunnelbana i New York. Ett stort antal poliser har under dagen varit vid platsen, och fem av de skjutna ska vara allvarligt skadade.

ANNONS

Vid 8.30-tiden på tisdagsmorgonen, lokal tid, ska en skottlossning ha inträffat på en tunnelbanestation i Brooklyn, New York. Det rapporterade CNN strax efter händelsen, med hänvisning till stadens räddningstjänst.

Minst 16 personer fördes till sjukhus, varav tio personer ska ha blivit skjutna. De övriga har antingen andats in rök eller skadats när människor i panik flydde från platsen.

”Vi har inga uppgifter om skadade svenskar”, skriver Utrikesdepartementets presstjänst i ett mejl till GP.

Omkring 20 kvarter spärrades av

Händelsen inträffade på en tunnelbanestation i Brooklyn vid 36th Street and 4th Avenue, och enligt GP:s reporter på plats, Rasmus Canbäck, var omkring 20 kvarter avspärrade under dagen.

ANNONS

Ett stort antal poliser och en polishelikopter befann sig länge vid platsen, och allmänheten uppmanades att undvika området tills vidare.

Men efter att det tidigare under dagen har varit stor uppståndelse i området var situationen vid 19-tiden, svensk tid, ganska lugn, enligt Rasmus Canbäck.

– Vi vet inte mycket mer än någon annan. De vill att vi ska stå här och vakta, säger polisen Richard till GP.

– Allt är lugnt här som du ser. Men vi är beredda på att ställa upp när det behövs.

Polisen söker efter en man med gasmask

Under en presskonferens där bland annat polisen i New York medverkade meddelade stadens poliskommissionär Keechant Seewell att fem av de tio skjutna var allvarligt skadade, men ingen av dem har några livshotande skador.

Enligt Keechant Seewell ska gärningsmannen ha befunnit sig på ett av tågen som stannade vid tunnelbanestationen under morgonen, och polisen misstänker att personen i fråga ska ha tagit på sig en gasmask och öppnat en behållare som släppte ut någon form av gas när tåget närmade sig stationen för att sedan börja skjuta.

New Yorks poliskommissionär Keechant Seewell under en pressträff efter händelsen. Enligt henne utreder polisen inte dådet som en terrorattack i nuläget.
New Yorks poliskommissionär Keechant Seewell under en pressträff efter händelsen. Enligt henne utreder polisen inte dådet som en terrorattack i nuläget. Bild: John Minchillo

Man söker därför efter en blåklädd man som strax efter händelsen ska ha setts springa från tunnelstationen med gasmask och orange varselväst.

Under kvällen, svensk tid, hade dock ingen gripits för dådet, och något motiv har ännu inte klarlagts.

ANNONS

– Men vi behandlar inte den här handlingen som terrorrelaterad, säger Keechant Sewell under pressträffen.

All kollektivtrafik ställdes in

Enligt Rasmus Canbäck var det mycket trafik på de närliggande vägarna, och all kollektivtrafik förbi platsen var länge inställd. Även skolor i närheten av stationen har stängts.

Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki har USA:s president Joe Biden informerats om händelsen, och Vita huset ska även ha erbjudit hjälp till lokala myndigheter om det behövs.

LÄS MER:Brooklyn skakat efter skjutning i tunnelbanan

LÄS MER:Inga dödsoffer efter tunnelbaneskjutning

ANNONS