Donald Trump i talarstolen i Florida.
Donald Trump i talarstolen i Florida.

Trump går till val med ny slogan

En uppfräschad slogan – kanske. Det var en av få nymodigheter i Donald Trumps tal när han officiellt sparkade i gång kampanjen för att bli återvald som USA:s president.

ANNONS
|

Galdieri är förvånad över att Trump i det långa talet i Amway Center i Orlando, Florida, pratade mer om 2016 års valmotståndare Hillary Clinton än tänkbara rivaler i nästa års presidentval.

- Det handlade mycket om att skapa ett hot och presentera sig själv som lösningen mot det, säger Galdieri, som är verksam vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

ANNONS

Trump riktade sig tydligt till sina republikanska kärnväljare.

- Det som slår mig i kväll, och hela de två och ett halva åren han haft makten, är hur ointresserad han är av att bredda sitt stöd, säger Galdieri, som tror att detta kan bli ett problem för Trump om Demokraterna får fram en mindre splittrande kandidat 2020 än vad Clinton var.

- Det är inte ett jättebra ställe för honom att vara på. Han är president, han har en storartad ekonomi på sin sida, men sättet man vinner på brukar vara att bygga en större koalition än den andra sidan.

Amerikanska drömmen

Vid det påkostade evenemanget i Orlando led dock Trump ingen brist på stöd. Han sade att det varit viktigt att fylla arenan till sista plats, för annars skulle "fejkmedierna" rapportera om fiasko.

Även medieläktaren var välfylld, vilket fick Trump att komma med ett karaktäristiskt utfall.

ANNONS

- Det är väldigt mycket falska nyheter där uppe, väldigt mycket, sade han och pekade.

Men läget i landet beskrev han som lysande.

- Faktum är att den amerikanska drömmen är tillbaka – större, bättre, starkare än någonsin förr.

- Vi är i "Maga"-land, fortsatte han, syftande på sitt slagord "Make America great again" (Gör USA stort igen).

Men sedan dividerade han lite med sig själv om att det kan vara dags för en ny slogan. Och det nya alternativet "Keep America great" (Upprätthåll USA:s storhet) väckte avsevärt mer jubel.

- Mina trumhinnor förblir aldrig desamma, sade Trump nöjt.

ANNONS

Mycket återstår

Sedan verkade han kanske ändå vilja behålla båda två:

- Vi kommer att fortsätta göra USA stort, och sedan kommer vi verkligen att upprätthålla USA:s storhet.

Det visar också på Trumps svårigheter i valrörelsen, enligt Galdieri.

- Det är ett dilemma han ställs inför framåt nästa år – för fyra år sedan var han en omskakande nykomling som skulle riva upp systemet, nu är han symbol för systemet.

Men mycket återstår innan valdagen den 3 november 2020. Inte minst vem Trumps motståndare blir. Det demokratiska startfältet är ovanligt brett, med över 20 aspiranter. Just nu är senator Bernie Sanders och den tidigare vicepresidenten Joe Biden starkast i opinionsmätningarna.

TT

Bakgrund: USA:s president Donald Trump

Till mångas förvåning besegrade den republikanske affärsmannen Donald Trump demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans övergripande vallöfte var "Make America great again" (Gör USA stort igen).

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har basat över ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en frispråkig miljardär och tv-personlighet som skrivit ett 15-tal böcker. Trump fick 2007 en stjärna på Walk of Fame i Hollywood, den trottoar i Los Angeles som är belagd med stjärnor med namn på betydande personer i underhållningsbranschen. Hans stora merit i det sammanhanget var tv-programmet "The Apprentice".

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste presidenten i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

ANNONS