Trump: Hellre stängning än bibehållen lag

Klockan tickar för beslutsfattarna i den amerikanska kongressen. En ny stängning hotar på fredag, och president Donald Trump säger att han föredrar det framför oförändrad invandringspolitik. Hans stab i Vita huset försöker gjuta olja på vågorna.

ANNONS

Om inte partierna i kongressen kommer överens om en budget före fredag hotar en ny stängning av statsapparaten. Tidsfristen i den tillfälliga uppgörelse som slöts för två veckor sedan löper ut på torsdag.

- Om vi inte ändrar lagen, om vi inte stänger de kryphål där mördare tillåts komma in i vårt land och fortsätta döda...om vi inte ändrar det, så låt oss stänga, sade Donald Trump vid en paneldebatt i Vita huset om kriminella gäng.

ANNONS

Demokraternas ansvar

- Jag skulle älska att se en nedstängning om vi inte kan ta hand om de här sakerna, fortsatte han.

Kort därpå höll Vita husets pressekreterare Sarah Sanders en sedan tidigare utlyst presskonferens och hon poängterade att presidenten inte förespråkar en stängning av statsapparaten.

- Vi förespråkar inte någon stängning, en sådan är en följd av att Demokraterna inte gör sitt jobb. Presidenten vill ha en långsiktig överenskommelse om migrationen och vi hoppas att Demokraterna vill komma till förhandlingsbordet och se till så att det sker, sade Sanders.

Lösning för drömmarna

Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer var tidigare hoppfull om att nå en uppgörelse med Republikanerna. Framsteg har gjorts mot en uppgörelse som bland annat innehåller sänkta militärutgifter, sade han.

En mer långsiktig lösning på budgetkrisen har blockerats av att partierna och Vita huset har villkorat den med vissa hjärtefrågor. Demokraterna vill ha en lösning för de så kallade drömmarna, papperslösa som kom till USA som barn, medan presidenten och Republikanerna vill se ny, hårdare invandringslagar och bygge av mur mot Mexiko.

ANNONS
TT-Reuters
ANNONS