Donald Trump talar till media när han anländer till domstolen i New York.
Donald Trump talar till media när han anländer till domstolen i New York. Bild: Seth Wenig/AP/TT

Trump i rätten: "En bluff och en skam"

Donald Trump har anlänt till domstolen i New York i det för honom viktiga civilmålet. Han och hans familjeföretag hotas av 250 miljoner dollar i böter för bedrägeri, och kan förlora rätten att bedriva affärer i delstaten.
– En bluff och en skam, säger Trump om målet.

ANNONS
|

Den forne presidenten och hans två söner har redan förklarats skyldiga till bedrägeri. Nu inleds rättegången om påföljden – och Trump själv är på plats. Han är ett potentiellt vittne både för åklagar- och försvarssidan, men det är oklart om han verkligen behöver vittna.

Den rättegång som inleddes på måndagen i New York är del av ett civilmål, vilket innebär att Donald Trump inte behövde närvara. Han har dock gjort klart att han vill vara på plats för att "rentvå sitt namn och sitt rykte".

Det var en trotsig Trump som anlände till rätten, rapporterar amerikanska medier. Han började med att inför journalister verbalt angripa åklagaren Letitia James.

ANNONS

– Hon brukade ställa upp i guvernörsvalet. Hon misslyckades. Hon hade i princip inga anhängare. Hon återvände och sade "nu ska jag tillbaka och ta Trump". Och det är här vi är. Det är en bluff och en skam.

Hans finanser är "fenomenala", tillade Trump.

Kan mista Trump Tower

I ett tidigare skede av processen har domaren Arthur Engoron slagit fast att Donald Trump och hans söner Eric och Donald Jr gjort sig skyldiga till omfattande bedrägeri. Det som nu ska avgöras är hur mycket Trump och hans familjeföretag ska betala i bötessumma. Dessutom vill åklagaren Letitia James att Trump och hans söner avlägsnas från familjeimperiets ledning.

Trump kan även komma att tvingas ge upp statusmättade fastigheter i New York som Trump Tower, ett kontorshus på Wall Street, golfbanor och en förortsfastighet. Trump själv har kallat det för ett "dödsstraff för företag", skriver AP.

"Blåste upp värdet" på tillgångarna

Enligt åklagaren Letitia James har Trump gjort sig skyldig till att kraftigt ha övervärderat sina tillgångar i bland annat fastigheter. Hon hävdar att han på dessa grunder har kunnat ro i hamn finansiering, affärsuppgörelser och fördelaktiga lån.

Bland annat ska Trump ha hävdat att hans lyxlägenhet i Trump Tower är tre gånger så stor som i verkligheten, och att värdet är 327 miljoner dollar. Ingen lägenhet i New York City har någonsin sålts ens i närheten av den summan, enligt James. Trump ska också ha värderat egendomen Mar-a-Lago i Florida till tio gånger det verkliga värdet.

ANNONS

Detta bedrägliga förfarande hävdar åklagaren att Trump har satt i system mellan 2011 och 2021 för att berika sig själv och sin affärsverksamhet. Åklagaren anser att bötesbeloppet för detta är minst 250 miljoner dollar, det vill säga omkring 2,6 miljarder kronor.

Trump och hans försvar hävdar att ingen lidit skada av de finansiella påståendena: banklånen betalades tillbaka, affärspartners tjänade pengar och Trumps affärer blomstrade.

Flera rättsliga processer pågår mot Donald Trump, samtidigt som expresidenten kampanjar för att bli återvald till president nästa år.

Åklagaren Letitia James.
Åklagaren Letitia James. Bild: Seth Wenig/AP/TT

Bakgrund: Rättsprocesser mot Donald Trump

Flera större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump och utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Här är några av de rättsliga processerna:

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti, anklagad för ha försökt få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga dokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör anklagelser om försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

ANNONS