USA:s förre president Donald Trump får åter använda Facebook och Instagram. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump får åter använda Facebook och Instagram. Arkivbild. Bild: Lynne Sladky/AP/TT

Trump släpps in på Facebook och Instagram

USA:s förre president Donald Trump släpps åter in på Facebook och Instagram, meddelar Meta som äger plattformarna. Beskedet kommer drygt två år efter att han stängdes av efter kongresstormningen i januari 2021.

ANNONS

Expresident Trump kommer inom de närmaste veckorna få tillgång till sina konton igen och nya åtgärder sätts in för att se till att han inte ska sprida lögner, skriver Nick Clegg, Metas ansvarige för globala frågor, på företagets hemsida.

Det innebär bland annat strängare straff för upprepade regelbrott, åtgärder som kommer att gälla även andra offentliga personer vars konton återaktiveras efter avstängningar.

"Om mr Trump publicerar ytterligare inlägg som bryter mot reglerna kommer dessa att tas bort och han stängs av mellan en månad och två år, beroende på hur allvarlig överträdelsen är", skriver Nick Clegg i pressmeddelandet.

ANNONS

"Öppen och fri debatt"

Trump har sedan avstängningen flera gånger försökt få komma tillbaka till Facebook men har ständigt nekats. Ex-presidenten portades från plattformen dagen efter stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari 2021, då USA:s kongressledamöter samlats för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

"Avstängningen var ett extraordinärt beslut som togs under extraordinära omständigheter", skriver Nick Clegg. Risken för den allmänna säkerheten har sedan avstängningen för två år avtagit tillräckligt för att den avstängningen inte ska förlängas, bedömer företaget nu.

– Vi har alltid ansett att amerikaner ska kunna höra från de människor som vill leda landet, säger Clegg till Axios.

– Vi vill inte stå i vägen för det.

Färre följare

Trumps advokater hävdade i ett brev förra veckan att Facebooks agerande "dramatiskt har förvridit och hämmat det offentliga samtalet". Företaget meddelade då att ett svar kommer senare i januari.

"Något sådant får aldrig mer hända en sittande president, eller någon annan som inte förtjänar vedergällning", skriver Trump på den egna plattformen Truth Social efter Metas beslut att släppa in honom igen.

På Truth Social når han långt ifrån lika många som han tidigare gjorde på Facebook. På Truth Social har han 4,8 miljoner följare, jämfört med de 34 miljoner han hade på Facebook och 23 miljoner på Instagram, skriver Politico.

ANNONS

Även Twitter, Reddit och Youtube stängde av Donald Trump kort efter attacken mot kongressbyggnaden Kapitolium.

Twitters nye ägare Elon Musk lät i november Twitteranvändare rösta om huruvida Trump skulle få komma tillbaka till plattformen. Resultatet visade att 51,8 procent av över 15 miljoner röster var för en aktivering av Trumps konto, vilket också skedde. Expresidenten har dock ännu inte twittrat.

Trump meddelade i november i fjol att han ställer upp som presidentkandidat för Republikanerna i valet 2024.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS