En skylt med en skolgårdsramsa som signalerar att Cohen ljuger, uppsatt vid de republikanska ledamöterna under utskottsförhören. Cohen kallade senare skylten för ovärdig.
En skylt med en skolgårdsramsa som signalerar att Cohen ljuger, uppsatt vid de republikanska ledamöterna under utskottsförhören. Cohen kallade senare skylten för ovärdig.

Trump: Undrar varför han inte ljög om det

Under onsdagen vittnade Donald Trumps förre advokat Michael Cohen i den amerikanska kongressen. Där kallade han sin tidigare chef för rasist och lurendrejare. Däremot sade han sig inte känna till några bevis för samröre mellan Trump och Ryssland – något presidenten, som befinner sig i Vietnam, tog fasta på.

ANNONS
|

Vid torsdagens presskonferens i Hanoi, efter det i förtid avbrutna mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, blev Trump tillfrågad om Cohens vittnesmål.

Presidenten kommenterade inte enskilda anklagelser från Cohen, utan fokuserade på sin forne advokats medgivande om att han inte känner till några bevis för samröre mellan Trumpkampanjen och Ryssland.

- Han ljög mycket, men det var intressant, för han ljög inte om en sak – rysskopplingar. Jag undrar varför han inte ljög om det, när han ljög om allt annat. Jag blev lite imponerad av det, han kunde ha löpt hela linan ut. Men faktum är att det inte finns några rysskopplingar, sade Trump.

ANNONS

Vittnade offentligt

Cohen vittnade offentligt, i direktsändning, i representanthusets utredningsutskott. Intresset var oerhört, i och med att juristen skulle kunna tänkas lägga fram graverande uppgifter mot landets statschef.

Men även om Cohen beskrev Trump som en djupt korrumperad person lades inte några direkta bevis som kan hota presidenten fram, skriver nyhetsbyrån AFP.

- Han är en rasist. Han är en lurendrejare. Han är en bedragare, sade Cohen, och förklarade att han djupt ångrar att ha varit Trump trogen i så många år.

Utskottets ordförande Elijah Cummings, demokrat, fick efteråt frågan om bedömningen nu är att Trump begått brott under sin tid hittills i Vita huset.

- Det verkar som att han gjort det, blev svaret enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men Cummings tillade att den bilden fanns redan tidigare, i och med att Cohen i en rättegång förra året sagt att Trump instruerat honom att bryta mot USA:s lagar kring finansiering av valkampanjer.

ANNONS

"Han ljuger"

Frågor om en riksrättsprocess mot Trump tycker Cummings är förhastade.

- Jag behöver studera utskrifterna (av vittnesmålet) och se vad som finns. Ha i åtanke att jag vill gå mycket försiktigt fram.

Onsdagens direktsända dramatik är dock bara en del av Cohens vittnesmål. I tisdags, och även på torsdagen, vittnar han i senatens respektive representanthusets underrättelseutskott. Vad som sägs där är hemligt, så där kan Cohen tänkas lägga fram mer känsliga uppgifter.

Presidenten avvisar alla brottsanklagelser, och menar att Cohen bara försöker skylla ifrån sig. "Han ljuger för att få kortare tid i fängelse", twittrade Trump på onsdagen.

TT

Fakta: Michael Cohen

52-årige Michael Cohen är utbildad jurist, men är efter att ha erkänt brott avstängd från att arbeta som advokat.

Från 2006 till våren 2018 arbetade Cohen för affärsmannen, sedermera presidenten, Donald Trump. De båda männen hade ett mycket nära samarbete, och Cohen blev känd som Trumps "fixare".

I augusti 2018 erkände Cohen flera brott med kopplingar till arbetet för Trump, bland annat skattesmitning och överträdelse av finansieringslagarna för valkampanjer.

Cohen dömdes i december 2018 till tre års fängelse. Straffet ska börja avtjänas i maj i år.

Källor: NBC, CNBC.

ANNONS