Kevin McCarthy kan bli tvungen att genomföra en omröstning om sin egen ställning som talman.
Kevin McCarthy kan bli tvungen att genomföra en omröstning om sin egen ställning som talman. Bild: J Scott Applewhite/AP/TT

Trumpanhängare vill avsätta talman McCarthy

Representanthusets talman Kevin McCarthy står inför sin karriärs kanske främsta prövning.
Hans partikamrat, Floridarepublikanen Matt Gaetz, har dragit igång en process för att störta honom. Gaetz anser att McCarthy i för hög grad samarbetar med Vita huset och Demokraterna.

ANNONS
|

– Vid den här tiden nästa vecka är det antingen så att Kevin McCarthy inte är talman eller så är han en talman som går Demokraternas ärenden, sade Gaetz till reportrar efter sitt framträdande i kammaren.

"Bring it on" (ungefär: "Kom och ta mig"), svarade Kalifornienrepublikanen McCarthy i sociala medier.

Budgetlösning blev droppen

Den konservativa kongressledamoten Matt Gaetz är en av representanthusets mest hängivna anhängare av expresident Donald Trump. Han har länge luftat kritik mot McCarthy, bland annat för att denne har bidragit till att det så kallade skuldtaket höjts.

De tvistande politikerna i kongressen har svårt att enas om en statsbudget för USA, vars brutna budgetår löper från den 1 oktober. I helgen kom man överens om en kortsiktig lösning, att låta kostnaderna löpa i 45 dagar för att ge mer tid för förhandlingar. Det blev droppen för Gaetz, som tillhör den falang inom Republikanerna som vill se en stram statsbudget med rejäla nedskärningar och indraget Ukrainastöd.

ANNONS

Nu har han lämnat in en begäran om att kongressen ska rösta om att avsätta talmannen, en form av förtroendeomröstning, rapporterar amerikanska medier.

Kevin McCarthy anses allmänt vara en talman med förhållandevis svagt stöd. Republikanerna är splittrade, det tog 15 omröstningar för honom att bli talman.

Historisk åtgärd

Enligt nyhetssajten Politico har en omröstning som syftar till att avsätta talmannen inte hållits sedan 1910. Och en sådan votering har aldrig lett till att talmannen avsatts. Men hotet om att kräva en omröstning har använts flitigare.

Det är oklart när processen kan inledas. Sannolikheten för att McCarthy förlorar sin post är inte så stor. Det krävs minst 218 röster, och Gaetz med anhängare bedöms ha svårt att få ihop dessa. Däremot kan processen försvaga McCarthys ställning ytterligare.

Demokraterna väntas inte rösta för att avsätta McCarthy.

Fakta: Kevin McCarthy

Född 1965 i Bakersfield i Kalifornien, där han fortfarande bor med sin hustru Judy och parets två barn. Hans far var brandman och McCarthy är den första republikanen i sin familj.

Startade matetablissemanget Kevin O's Deli när han var 21 år. Sålde det några år senare för att ha råd att plugga vidare till ekonom. Under studierna började han jobba för den republikanske kongressledamoten Bill Thomas.

Valdes in i representanthuset 2006 där han representerar Kaliforniens 23:e distrikt. Har bland annat varit partipiska och gruppledare.

Står för traditionell republikanska politik som skattesänkningar och mindre statsapparat. Säger sig vara abortmotståndare, men var tidigare mer liberal. Har gjort uttalanden som kan tolkas som klimatförnekande.

Sover ofta på soffan på sitt kontor i Washington DC. Har sagt att han inte vill bli ”för bekväm” i huvudstaden utan åker hem regelbundet.

Har två australian shepherd-hundar, Teddy (döpt efter Teddy Roosevelt) och Cash (efter Johnny Cash).

Källor: McCarthys egen sajt, Politico, The Hill med flera

ANNONS