Trumprådgivare: Jag är offer för sexövergrepp

I kölvattnet av den gångna veckans senatsutfrågning av den tilltänkte HD-domaren Brett Kavanaugh i USA, har en av president Donald Trumps närmaste rådgivare, Kellyanne Conway, avslöjat att hon tidigare har utsatts för sexuella övergrepp.

ANNONS

Det var under CNN-programmet State of the Union, som leds av journalisten Jake Tapper och som sändes på söndagen, som Conway berättade att hon själv varit offer för sexövergrepp.

- Jag känner rent ut sagt stark empati gentemot offer för sexövergrepp, sexuella trakasserier och våldtäkt, säger Kellyanne Conway, innan hon gjorde en gjorde en kort paus och hämtade andan.

- Jag är ett offer för sexövergepp och jag förväntar mig inte att domare Kavanaugh, Jake Tapper, Jeff Flake eller någon annan ska hållas ansvarig för det. Var och en måste ta ansvar för sitt uppförande, fortsatte hon.

ANNONS

"Dra inte in Trump"

Jeff Flake är den republikanske senator som i fredags begärde att en FBI-utredning tillsätts för att närmare utreda om det ligger någon sanning i anklagelserna mot Brett Kavanaugh, om att han begick sexövergrepp under sin gymnasietid.

En FBI-utredning som fick en vecka på sig att utreda anklagelserna tillsattes därpå av Donald Trump. Utredningen innebär att godkännandet av den strängt konservative Kavanaughs nominering till Högsta domstolen drar ut på tiden– ett faktum som irriterar och pressar många republikaner.

- Det är första gången jag hör dig tala om något så personligt. Jag beklagar, sade intervjuaren Jake Tapper om Kellyanne Conways avslöjande.

Tapper konstaterade sedan att Conway fortsätter att jobba för Trump trots att det förekommit anklagelser om sexistiska övertramp från presidenten.

Men Conway, som tidigare under intervjun drivit synpunkten att sexuella övergrepp används som ursäkt för vad som i själva verket är politiska agendor, svarade med att plocka upp den tråden igen:

- Blanda inte det med det här, blanda inte in det med vad som hände mig. Sluta med att alltid dra in Trump i allt som händer i universum.

ANNONS

Förnekar envist

Minst tre kvinnor har anklagat den nu 53-årige Kavanaugh för att ha betett sig sexuellt otillbörligt mot dem under gymnasietiden. En av dem, Christine Blasey Ford, svarade i torsdags i flera timmar på frågor från ledamöterna i senatens justitieutskott. Hennes vittnesmål, som tv-sändes, var mycket dramatiskt och detaljerat om ett påstått övergrepp som Brett Kavanaugh ska ha begått mot henne i början av 1980-talet. På en av frågorna, om hon var säker på att det var Kavanaugh som låg bakom övergreppet, svarade Ford "100 procent".

Brett Kavanaugh frågades också ut under flera timmar i torsdags och han förnekade då envist och kategoriskt att han ska ha begått de övergrepp han anklagas för.

För kort tid

Flera amerikanska medier rapporterar på söndagen om kritik mot att den FBI-utredning som tillsatts har fått alltför begränsande direktiv och för kort tid på sig att undersöka vad som hände för mer än 30 år sedan. Det har också rapporterats att alla tre kvinnor som anklagat Kavanaugh för övergrepp inte kommer att höras av FBI.

President Trump har svarat på kritiken på Twitter:

"Wow! Får just höra att demokraterna, som bara tänker på Obstruering och Fördröjning, börjar prata om "tiden" och "inriktningen" för FBI att titta närmare på domare Kavanaugh och vittnen inte är tillräckligt. Hallå! För dem, kommer aldrig något att vara tillräckligt."

ANNONS

TT-AFP

Fakta: Kavanaugh och Högsta domstolen

President Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.

Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen George W Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättigheter eller religionsfrihet ska avgöras.

Källa: Supremecourt.gov

ANNONS