USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort riskerar många år i fängelse. Arkivbild.
USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort riskerar många år i fängelse. Arkivbild.

Trumps ex-kampanjchef ljög - riskerar livstid

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort ljög avsiktligt när han frågades ut inom ramarna för den uppmärksammade så kallade Rysslandsutredningen, slår en federal domare i USA fast. Därmed kan han komma att tillbringa resten av livet bakom lås och bom.

ANNONS

Lögnerna innebär att Manafort bröt mot den uppgörelse från i september då han erkände sig skyldig men skulle få ett lindrigare straff i utbyte mot samarbete med den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. Därmed kan han komma att dömas till livstids fängelse när straffet meddelas den 13 mars.

Benådning?

Utslaget sätter punkt för flera veckors tvist, där 69-årige Manaforts advokater har hävdat att de lögner som förekommit kring den tidigare kampanjchefens kontakter med misstänkta ryska företrädare under 2016 och 2017 inte varit planerade. Det har hetat att Manafort lider av gikt, oro och depression och att eventuella felaktigheter under de tolv förhören inte var avsiktliga.

ANNONS

Men enligt domare Amy Berman Jackson i Washington DC har Manafort med uppsåt farit med osanning om sina kontakter med den forne affärspartnern Konstantin Kilimnik, som enligt åklagarna har kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten. Manafort ska även ha ljugit om en hemlig betalning till en advokatfirma samt sina kontakter med företrädare för Trumpregeringen, rapporterar public servicekanalen NPR.

Bedömare tror att Manafort ljugit i försök att skydda Trump, i hopp om att så småningom bli benådad av presidenten. Trump har upprepade gånger attackerat utredningen, som undersöker Rysslands påverkan på valrörelsen 2016 samt eventuellt samröre mellan Moskva och Trumpkampanjen, och kallat den för en "häxjakt".

En av sju

Paul Manafort var chef för Trumps valkampanj mellan maj och augusti 2016, men avgick sedan hans lobbyarbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt. Han är en av sju tidigare kampanjarbetare hos president Trump som åtalats inom ramarna för Muellerutredningen.

I ett separat åtal befanns Manafort i augusti i fjol skyldig till bank- och skattebedrägerier.

TT

Bakgrund: Paul Manafort-fallet

Paul Manafort, 69 år, har lång erfarenhet av att hjälpa republikanska kandidater att nå Vita huset. Han jobbade i både Gerald Fords och Ronald Reagans presidentvalkampanjer.

På 1980-talet startade han ett lobbyingföretag i Washington DC som gjorde något nytt och kontroversiellt i branschen: det hjälpte politiska kandidater att bli valda för att sedan utöva lobbying på samma kandidater, på uppdrag av företag.

Därefter blev Manafort pionjär inom utrikespolitisk lobbyverksamhet. Han har arbetat för Filippinernas dåvarande diktator Ferdinand Marcos och flera afrikanska envåldshärskare.

Mellan maj och augusti 2016 var Manafort USA:s nuvarande president Donald Trumps kampanjchef, tills Manafort avgick efter att hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt.

Paul Manafort åtalades senare för misstankar om en lång rad ekonomiska brott samt inom ramarna för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning.

Han är känd för sin extravaganta livsstil, han har bland annat burit tjusiga klockor samt jackor i strutsläder och ormskin värda hundratusentals kronor.

Källor: Reuters, The New York Times

ANNONS