Tryffelätande pungdjur riskerar utrotas

ANNONS

Ett tryffelätande australiskt pungdjur som kallas råttkängurun har drabbats hårt av kraftigt minskad population de senaste åren och kan utrotas helt om akuta åtgärder inte sätts in för att rädda det lilla pungdjuret.

Enligt Världsnaturfonden (WWF) finns endast två populationer av den så kallade nordliga opossumråttan, som tillhör släktet råttkängurur, kvar i Queensland i Australien. Man beräknar att det rör sig om cirka 2500 individer, vilket är minskning på 70 procent de senaste 30 åren.

Den nattaktiva opossumråttan, stor som en kanin, har flera hot att tampas emot, bland annat markröjning och skogsbränder, vilket har blivit allt mer vanligt i Queensland.

ANNONS

- Det är inte för sent att rädda den nordliga opossumråttan, men möjligheten att agera minskar snabbt, säger Tim Cronin på WWF i Australien.

Den nordliga opossumråttan har en viktig funktion för ekosystemet. Den äter gärna tryffel och sprider på så vis tryffelsporer i området där den lever och bidrar därmed till en ekologisk balans i naturen.

TT-AFP
ANNONS