Tuffa svingar inför Nato-möte

Donald står mot Donald när Nato laddar för toppmöte i Bryssel. Inte rättvist, fnyser USA-presidenten Trump om försvarsutgifterna. Glöm inte vem som är din vän, kontrar EU-ordföranden Tusk.

ANNONS

Av Natos 29 medlemsländer är 22 samtidigt medlemmar i EU. Och bland många av dem har oron vuxit allt mer över vad de styrande i Vita huset egentligen tycker om samarbetet över Atlanten.

USA:s president har i allt hårdare ordalag klagat på att många europeiska Nato-medlemmar inte uppfyller försvarsalliansens målsättning om att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret. Handelsrelationerna är samtidigt minst sagt gnisslande med allehanda tullhot.

Senaste svingarna kommer i sedvanlig ordning via Twitter.

"Nato-länderna måste betala MER. USA måste betala MINDRE. Väldigt orättvist!" skriver Trump inför avresan till Europa och det Nato-toppmöte som inleds på onsdagen.

ANNONS

"Uppskatta era vänner"

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vänder sig samtidigt direkt till den amerikanske presidenten.

- Käre president Trump: Amerika har inte och kommer inte att få en bättre allierad än Europa. Min hälsning till Amerika är att lär er att uppskatta era vänner – för ni har inte så många, säger Tusk efter att ha skrivit under ett avtal om fördjupat samarbete mellan EU och Nato i Bryssel.

- Europa var först ut att svara på när USA attackerades den 11 september (2001). Europeiska soldater har slagits sida vid sida med amerikanska i Afghanistan. 873 europeiska soldater har offrat sina liv – inklusive 40 från mitt eget hemland, Polen, betonar Tusk.

"Rakt och ärligt"

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg försöker samtidigt få alla sidor på gott humör. Nya siffror inför toppmötet visar att antalet medlemsländer som når upp till Natos tvåprocentsmål i år kommer att stiga till åtta – i alla fall om man räknar in de länder som lägger mer än 1,9 procent.

ANNONS

- Ja, det kommer att bli raka och ärliga diskussioner. Men det här toppmötet kommer att visa att vi levererar, säger Stoltenberg på sin presskonferens inför toppmötet.

- Alla har slutat att skära (i utgifterna). Jag vill tacka president Trump för hans ledarskap när det gäller försvarsutgifterna, säger Nato-basen.

Möter Putin

Att Trump under sin vecka i Europa även ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors på måndag välkomnas av Jens Stoltenberg, som ett led i den "dialog" som Nato vill ha med Moskva.

Även inför det mötet får dock Donald Trump en rak uppmaning från Donald Tusk.

- Det är alltid värt att veta vem som är din strategiska vän och vem som är ditt strategiska problem, säger EU:s permanente rådsordförande i Bryssel.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Nato-toppmötet i Bryssel

De 29 Nato-ländernas stats- och regeringschefer samlas i försvarsalliansens nya högkvarter i Bryssel för toppmöte under onsdagen och torsdagen. Toppmötet är det ordinarie möte som hålls vartannat år i något av medlemsländerna. De senaste åren har ledarna mötts i Newport i Wales 2014 och i Warszawa 2016. I fjol hölls dessutom ett mindre extra-möte i Bryssel, med anledning av Donald Trumps tillträde som ny president i USA.

Under onsdagen möts Nato-ledarna först internt och sedan tillsammans med EU och samarbetsländerna Finland och Sverige, som representeras av statsminister Stefan Löfven (S).

Under torsdagen hålls ett inledande möte med ledarna från Ukraina och Georgien, följt av ett möte inom ramen för den Nato-ledda insatsen i Afghanistan.

Fakta: Nato-ländernas försvarsutgifter

Så här mycket lägger de 29 Nato-medlemmarna på sitt försvar, i relation till ländernas BNP.

Fotnot: Den 29:e medlemmen är Island, som inte har något eget försvar.

Källa: Nato

ANNONS