Tyska kristdemokrater längtar efter nystart

Eran Angela Merkel närmar sig sitt slut. Och det är förändring som står högst upp på prioritetslistan när de tyska Kristdemokraterna samlas för att utse hennes efterträdare, enligt Tysklandsexperten Thomas Sommerer.

ANNONS

Efter 18 år som partiordförande har det blivit dags för Tysklands förbundskansler Angela Merkel att kliva åt sidan, sedan hon meddelat att hon inte ställer upp för omval. Omkring tusen delegater kommer till partikongressen i Hamburg där man på fredagen väntas välja en ny ledare för Kristdemokraterna (CDU). Den personen kommer sannolikt även att bli Tysklands nästa förbundskansler.

Det finns flera kandidater till posten – men de två som anses ha störst chans är den mittenorienterade partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer och marknadsliberalen Friedrich Merz. Skillnaderna mellan dem är stora. Men valet av partiordförande handlar inte så mycket om politiska sakfrågor som längtan efter förändring, enligt Thomas Sommerer, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

ANNONS

- Partiet verkar på något sätt utmattat, där känslan är att en lång era nu har kommit till ett slut. Men den här typen av frustration finns egentligen i alla organisationer med långt styre, som ju CDU har en tradition av, säger han.

Tror på Merz

Bland kandidaterna får Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) störst stöd i opinionsundersökningarna – men vad väljarna och partiets egna medlemmar tycker är inte samma sak. Med sin starka betoning på pragmatism och eftertänksamhet påminner AKK förmodligen allt för mycket om den nuvarande partiordföranden och förbundskanslern, tror Sommerer som i stället tippar på marknadsliberalen Friedrich Merz som ny CDU-ordförande.

Merz är en gammal rival till Merkel och lämnade politiken för nio år sedan. Han är populär hos näringslivet och har dessutom fått stöd från förbundsdagens talman Wolfgang Schäuble.

- Han är en omtyckt och karismatisk person med tydliga, enkla och ofta kontroversiella budskap. Det uppskattas eftersom det står i motsats till Merkels retorikstil. Det finns någon form av längtan efter den typen, säger Sommerer.

ANNONS

Även om valet av ny partiordförande inte har föregåtts av någon större sakpolitisk debatt kommer utfallet med säkerhet dock att innebära sakpolitiska förändringar.

Merkel har meddelat att hon vill sitta kvar på posten som förbundskansler fram till och med mandatperiodens slut 2021. Men om Merz vinner med bred majoritet kan det öka pressen för hennes avgång – något som i sin tur också kan påverka koalitionssamarbetet med de tyska Socialdemokraterna (SPD).

Kan försvåra koalition

Angela Merkels kompromissvilja har främjat förhandlingarna med SPD men med den högerorienterade Merz på andra sidan förhandlingsbordet skulle arbetet troligen bli betydligt svårare.

- Å andra sidan kanske Socialdemokraterna hoppas att det blir Merz så att det blir lättare för dem att positionera sig, säger Sommerer.

- Trots SPD:s framgångar, till exempel införandet av minimilön, gynnades inte partiet i det förra valet eftersom det inte var så tydligt för väljarna vems förtjänst det var.

ANNONS
TT

Fakta: Friedrich Merz

Vem är han: 63 år gammal. Styrelseordförande för den tyska grenen av det amerikanska kapitalförvaltningsföretaget Blackrock. Har tidigare bland annat varit gruppledare i förbundsdagen (2000–2002), men lämnade politiken 2009 och har sedan dess arbetat i näringslivet.

Vad vill han: Står för en näringslivsvänlig linje, men har själv understrukit att han inte vill reduceras till en enbart marknadsliberal politiker. Ses generellt som mer konservativ än Merkel och Kramp-Karrenbauer, men inte lika konservativ som Jens Spahn. Har gått till frontalangrepp mot högerpopulistiska AFD, som han kallar "öppet nationalsocialistiskt". EU-vän.

Vad har han för relation till Merkel: Ansträngd. Blev politiskt utmanövrerad av Merkel i mitten av 00-talet, vilket har fått många att spekulera i hämndmotiv.

Vad talar för honom: Har stöd av mäktiga krafter inom partiet, däribland förbundsdagens talman och tidigare finansministern Wolfgang Schäuble, som är något av en CDU-nestor. Är enligt enkäter favorit hos näringslivet. Även populär i CDU:s ungdomsförbund Junge Union. Anses vara vältalig och är en tydlig motpol till Merkel, både politiskt och personlighetsmässigt.

Vad talar mot honom: Bolaget vars tyska gren Merz är styrelseordförande för, Blackrock, är indraget i en polisutredning om avancerat skattefusk. Perioden som utreds inträffade innan Merz tillträdde, men den negativa publiciteten kan ändå ligga honom i fatet. Det faktum att han är mångmiljonär och flyger privatjet men ändå kallar sig "övre medelklass" har bidragit till anklagelser om bristande verklighetskontakt.

Källa: Die Zeit, TT

Fakta: Annegret Kramp-Karrenbauer

Vem är hon: 56 år gammal. Partisekreterare för CDU sedan februari i år. Har tidigare varit regeringschef i delstaten Saarland.

Vad vill hon: Är den mest mittenorienterade av de tre kandidaterna. Står relativt långt åt vänster socialpolitiskt, medan hon har en mer konservativ hållning i värderingsfrågor, vilket möjligen kan hänföras till hennes katolska tro. Har uttalat sig kritiskt om samkönade äktenskap. Samtidigt är AKK, som hon kallas, en pragmatiker som i likhet med Merkel föredrar måttfullhet framför de stora gesternas politik. Säger sig vilja inleda en ny era, men hennes närhet till Merkel gör att vissa frågar sig hur det ska gå till.

Vad har hon för relation till Merkel: God. Ses som förbundskanslerns favoritkandidat, vilket både kan vara en fördel och en nackdel.

Vad talar för henne: Har stöd av både Merkel och stora delar av det nuvarande partietablissemanget. Ses som något av en helyllekandidat. Har även öppet stöd av CDU:s kvinnoförbund. Anses ha både kompetensen och regeringserfarenheten som krävs för att bli CDU:s kanslerskandidat i valet 2021.

Vad talar mot henne: Vissa ifrågasätter om AKK, med sina nära band till Merkel, kan bidra med den förnyelse som många vill se.

Källa: Die Zeit, TT

ANNONS