Ukrainas ekonomiminister Yulia Svyrydenko. Arkivbild.
Ukrainas ekonomiminister Yulia Svyrydenko. Arkivbild. Bild: Hannah McKay/AP/TT

Ukraina drar grannländer inför WTO

ANNONS

Ukraina är irriterat på de EU-länder som stoppat all import av ukrainskt spannmål. Därför drar Kiev nu Polen, Slovakien och Ungern inför Världshandelsorganisationen (WTO).

– Det är mycket viktigt för oss att kunna visa att individuella medlemsstater inte kan förbjuda import av ukrainska varor, säger ekonomiminister Yulia Svyrydenko.

I fredags satte EU stopp för importstoppet av ukrainskt spannmål, ett beslut som i praktiken berörde fem EU-länder som sedan juni haft importförbud av ukrainskt spannmål – Polen, Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien.

Av dessa har alltså Polen, Slovakien och Ungern meddelat att man bibehåller importstoppet, med hänvisning till att de vill skydda sina inhemska bönder.

ANNONS

– Vi hoppas förstås att de här länderna lyfter sina restriktioner och att vi inte behöver lösa det här i rättssalen, säger Svyrydenko.

Men Polens svar kom omgående:

– Vi står fast vd vår hållning, som vi anser är korrekt. Att gå till WTO imponerar inte på oss, säger regeringens talesperson Piotr Mueller till Polsat News.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS