En ukrainsk soldat utanför byn Andriivka, som landet uppgav sig ha återerövrat i torsdags.
En ukrainsk soldat utanför byn Andriivka, som landet uppgav sig ha återerövrat i torsdags. Bild: Alex Babenko/AP/TT

Ukraina: Genombrott i fronten

Ukrainska styrkor har brutit sig igenom ryska försvarslinjer nära Bachmut. Enligt Olkesandr Syrskyj, befälhavare för de ukrainska markstyrkorna, pågår kraftig beskjutning i området.

ANNONS
|

Efter de senaste dagarnas uppgifter om ukrainska krigsframgångar vid två byar utanför Bachmut i östra Ukraina uppger Syrskyj att landets styrkor gör fortsatta framryckningar.

"Som ett resultat av framgångsrikt agerande av våra soldater har fiendens försvarslinje brutits", skriver han på sociala medier.

Tidigare på måndagen uppgav den avgående biträdande försvarsministern Hanna Maljar att Ukraina återerövrat sju kvadratkilometer mark i de södra och östra delarna av landet den senaste veckan.

– Två kvadratkilometer befriades i Bachmutområdet, sade hon till ukrainska statliga medier.

Det området inbegriper Klisjtjiivka och Andriivka, grannbyar drygt två mil söder om Bachmut.

"Efter att ha förra veckan ha förlorat Klisjtjiivka och Andriivka har fienden genomfört flera motangrepp från olika håll men misslyckats med att återta förlorad mark", uppger Syrskyj.

ANNONS

I juni lanserade Kiev sin sommaroffensiv i syfte att återerövra territorium från Ryssland.

Offensiven har fokuserats på Bachmut i östra Donetsk-regionen, samt på flera punkter längs frontlinjen i söder mot Krim.

Bachmut, en stad där en gång omkring 70 000 människor bodde, intogs av ryska styrkor i maj efter en av de längsta och blodigaste striderna under Rysslands anfallskrig.

En soldat hänger upp en ukrainsk flagga i närheten av byn Andriivka som Ukraina nyligen sade sig ha intagit.
En soldat hänger upp en ukrainsk flagga i närheten av byn Andriivka som Ukraina nyligen sade sig ha intagit. Bild: Alex Babenko/AP/TT
ANNONS