Arkivbild på Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.
Arkivbild på Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Bild: Aaron Chown

Ukrainas president om läget: Tona ner retoriken

Under fredagen mötte Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj en samlad, internationell presskår. Under träffen medgav han att en rysk invasion ”inte är omöjlig”, men att han anser att USA och medias retorik skapar panik som ännu inte är befogad. Det rapporterar Reuters.

ANNONS
|

Volodomyr Zelenskyj, Ukrainas president, anser rapporteringen kring den rysk-ukrainska krisen vara överdrivet alarmistisk. Det berättade han under en internationell pressträff på fredagen, även om han vidhöll att en eskalering av konflikten fortfarande kan bli verklighet.

– Det är inga stridsvagnar på gatorna. Men media ger intrycket, om man inte befinner sig här, att det är krig, att det står en armé på gatorna. Jag anser inte att situationen är mer spänd nu än tidigare, sade Zelenskyj enligt Reuters, men tillade att en eventuell eskalering ”inte är omöjlig”.

Skickade passning till Biden

Zelenskyj, som nyss samtalade med USA:s president Joe Biden om det rådande läget, passade också på att påminna om vem som faktiskt har bäst koll på läget.

ANNONS

– Jag är Ukrainas president, jag är baserad här och jag tror att jag känner till detaljerna djupare än någon annan president, sade Zelenskyj enligt CNN.

Han förtydligade att han inte är kritisk mot Biden, utan att det snarare rör sig om vad man bör – och inte bör – uttala sig om.

– Vi har inget missförstånd med president Biden. Det är bara att jag på djupet förstår vad som försiggår i mitt land, på samma sätt som han förstår vad som försiggår i USA.

USA skickar trupper ”inom kort”

Bara timmar senare mötte även Joe Biden pressen på amerikansk mark. Han gav då beskedet att amerikanska militärer kommer att skickas till andra sidan Atlanten.

– Jag kommer att skicka soldater till Östeuropa och Natoländerna inom kort, inte särskilt många, sade president Biden till journalistuppbådet.

USA försatte 8 500 soldater i förhöjd beredskap tidigare i veckan, på grund av det oroliga läget i Ukraina. Trupperna ska vara redo att förstärka Natos snabbinsatsstyrka om så skulle behövas.

Exakt hur många trupper som Biden planerar att skicka inom en snar framtid är dock i nuläget inte känt.

ANNONS