Svenska Greta Thunberg på klimatdemonstration i Rom.
Svenska Greta Thunberg på klimatdemonstration i Rom.

Unga klimatprotesterar runt om i Europa

Runt om i Europa har människor samlats till klimatprotester. I Paris blockerade aktivister entréer till bland andra oljejätten Totals högkvarter och i Rom samlades människor för att lyssna på svenska Greta Thunberg.

ANNONS
|

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg deltog på fredagen i en klimatprotest på Piazza del Popolo i Rom. Tidigare i veckan har hon bland annat träffat påve Franciskus och EU-parlamentariker i Strasbourg.

I Paris hindrades tusentals anställda på fredagen från att gå till sina arbetsplatser på banken Société Générale, statliga energijätten EDF och oljejätten Total. Även ingången till miljödepartementet blockerades av aktivister från Greenpeace.

Demonstranter klistrade upp affischer med en bild av president Emmanuel Macron och texten: "Macron – utsläpparnas president" och en banderoll med texten "Scen för klimatbrott" på Société Générales glasfasad.

ANNONS

Polisen använde pepparspray mot en grupp som blockerade entrén till banken. Greenpeace har tidigare kritiserat banken för att finansierat stora olje- och gasprojekt.

I London genomförde gruppen Extinction Rebellion en rad aktioner av civil olydnad. Bland annat stod en grupp gråtande och sjungande demonstranter nära flygplatsen Heathrow. Ett tiotal ungdomar höll upp skyltar med texten: "Är vi den sista generationen?".

Poliserna på plats var betydligt fler än demonstranterna.

TT-Reuters

ANNONS