Israeliskt luftvärn stoppar iranska projektiler och drönare under attacken mot Israel den gångna helgen.
Israeliskt luftvärn stoppar iranska projektiler och drönare under attacken mot Israel den gångna helgen. Bild: Tomer Neuberg/AP/TT

USA sägs gå med på Rafah-plan – om Iran skonas

Israel uppges redan flera gånger ha varit på väg att inleda hämndanfall mot Iran. Men avvaktat, i skenet av intensiva kontakter med i första hand USA.
Och nu ska USA, enligt svårbedömda uppgifter, ha accepterat att Israel går till militär offensiv mot Rafah i Gazaremsan, men i gengäld håller tillbaka mot Iran.

ANNONS

De egyptiska källuppgifterna publiceras i qatariska al-Araby al-Jadeed, men slås också upp stort i israeliska tidningar. De går ut på att USA är berett att bortse från farhågorna om en humanitär katastrof i flyktingtäta Rafah, i utbyte mot att Israel avstår från att slå tillbaka storskaligt mot Iran.

Överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan betonar att uppgifterna är väldigt svårbedömda. Men han har själv varit på besök hos Israels militär under Gazakriget, och ser scenariot som rimligt.

– Jag har sagt tidigare att om Israel inte ska slå tillbaka med ansenlig styrka mot Iran så måste man erbjuda Israel något annat.

ANNONS

– Kanske inte som en trofé, men som man för sin befolkning kan visa upp, det här är minst lika bra.

Saddam anföll

Och det skulle i så fall vara hoppet om en militär framgång mot palestinska Hamas, vars milismän enligt Israel nu samlats i stora skaror som gömmer sig bland över en miljon civila i Rafah-området.

Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet, betonar också att ingen utomstående vet med säkerhet. Men med det förbehållet säger han:

– Historiskt sett är den här typen av agerande inte ovanligt för Israel. Man kan välja att kalla det för kohandel, eller det lite finare ordet transaktionsdiplomati.

Som exempel tar han upp en händelse 1991, under Kuwaitkriget, då Iraks diktator Saddam Hussein anföll Israel med scud-robotar.

– Israel lovade att hämnas, men USA oroade sig för att deras koalition skulle splittras. Israel valde då att avstå, i utbyte mot vapenleveranser och diplomatiska fördelar.

– Det här scenariot är ganska likt det, säger Anders Persson.

Tryckt på paus

Utåt håller Israels premiärminister Benjamin Netanyahu än så länge fast vid planer på offensiver mot såväl Rafah som Iran.

Samtidigt syns fler tecken på att det rör på sig förhandlingsmässigt USA-Israel, i och med uppgifter om att Netanyahu för tillfället pausat de hämndplaner som finns mot Iran efter samtal med USA:s president Joe Biden.

ANNONS

Källor säger till det israeliska radiobolaget Kan och ABC i USA att "Israel förberett och sedan avbrutit hämndattacker mot Iran" under de dagar som gått sedan Irans anfall den gångna helgen.

President Joe Biden befarar att USA skulle dras in i storskalig krigföring om konflikten Israel-Iran fortsätter med direkta anfall länderna emellan.

ANNONS