USA svarar med militärer mot karavanmigranter

Tusentals människor som vandrar norrut genom Centralamerika mot USA:s gräns har ungefär 300 mil kvar att gå. Det amerikanska försvaret rapporteras placera ytterligare flera hundra soldater vid gränsen för att stoppa vad president Trump beskriver som en nationell nödsituation.

ANNONS

Den amerikanska militären har fått en begäran från inrikesdepartementet om ytterligare "flera hundra" soldater att placera vid gränsen mellan USA och Mexiko, uppger myndighetskällor för AFP och Reuters.

Tidigare på torsdagen twittrade president Donald Trump att han "skickar fram militären" för att stoppa den stora gruppen människor som vandrar i riktning mot landet.

"De kommer att stoppas!", skriver Trump.

Militären får dock enligt lag inte utföra polisarbete, utan kommer att bistå med logistiska uppgifter, enligt källuppgifterna.

"Saknar mitt land"

Migranterna återupptog i onsdags sin färd efter ett längre uppehåll i södra Mexiko.

- Jag saknar mitt land. Jag gör inte detta för att jag vill det. Ingen lämnar sitt hem för att gå till ett ställe som de inte känner till. Men ibland tvingar omständigheter oss att göra saker på grund av vad som händer i våra hemländer, säger Delmer Martinez, som lämnat El Salvador.

ANNONS

Många av migranterna hade tagit en paus för att vila, tvätta sig och sköta om såriga fötter.

Migranterna flyr våld, politisk oro och fattigdom i sina hemländer och målet är att nå USA. Detta trots att den amerikanske presidenten Donald Trump hotat om att sätta in militären för att stoppa dem från att ta sig över gränsen, samt hotat om minskat bistånd till centralamerikanska länder.

Mexiko räknar färre

Cirka 7000 personer uppskattas ingå i den så kallade migrantkaravanen, enligt FN. Mexikanska myndigheter uppskattar däremot att det rör sig om färre än 4000 personer och uppger att omkring 1700 personer i karavanen redan har begärt asyl i Mexiko. De flesta av migranterna kommer från Honduras.

Vid USA:s södra gräns står redan i dag 2100 man från det amerikanska nationalgardet posterade. President Trump fattade beslut om att de skulle ta plats där i våras, då det stod klart att bygget av den planerade muren skulle dröja.

TT-AFP-Reuters
ANNONS