Utdragen väntan på brexitavtal

Goda framsteg hävdas – men ändå väntar både EU och Storbritannien fortsatt på klarhet om det blir något brexitavtal eller inte. Helgens EU-toppmöte hänger på att rätt formuleringar kan hittas om framtida relation.

ANNONS

Sent på onsdagseftermiddagen kom Storbritanniens premiärminister Theresa May till Bryssel för samtal med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Mer än några leenden bjöds dock inte den församlade presskåren på. Och när mötet uppgavs vara över efter ungefär 1,5 timme gavs endast en tämligen intetsägande kommentar.

"Väldigt goda framsteg gjordes i mötet mellan ordförande Juncker och premiärminister May. Arbetet fortsätter", meddelades via en talesman för kommissionens brexitförhandlare.

May sade till brittiska BBC att hon återvänder till Bryssel på lördag för att fortsätta samtalen med Juncker.

- Det är några ytterligare frågor som måste lösas, sade hon.

ANNONS

Juncker har ställt in en planerad resa till ett möte på Kanarieöarna under torsdagen och fredagen för att kunna koncentrera sig på brexitläget.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg finns till och med risk för att helgens extrainsatta EU-toppmöte om brexit ställs in, om inte enighet kan nås om den gemensamma politiska deklaration om framtida relation som EU och Storbritannien ska anta parallellt med det brittiska utträdesavtalet.

"Inte där än"

Både EU och Storbritannien betonar att ingenting är klart i brexitförhandlingarna förrän allt är klart. Både internt inom EU och mellan EU och Storbritannien finns fortsatt olika åsikter om den politiska framtidsdeklarationen.

- Vi är inte där än, sade EU-kommissionens euro-kommissionär Valdis Dombrovskis i en genomgång av onsdagens kommissionsmöte i Bryssel.

- Sherporna (stats- och regeringschefernas topptjänstemän) ska mötas på fredag. De behöver naturligtvis se en slutlig text före det och kommissionen är redo att agera när det behövs, sade Dombrovskis på en presskonferens.

ANNONS

Gibraltar känsligt

Framtidsdeklarationen uppges ha svällt från sju sidor förra veckan till över 20 sidor för tillfället, då parterna försöker ta upp alla utestående frågor, till exempel den delikata frågan om Gibraltar.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez upprepade på onsdagen att han inte tänker godkänna utträdesavtalet om texten om Gibraltar inte ändras. Den spanska kritiken rör avtalets artikel 184 som enligt Sánchez inte tydligt nog reglerar att Gibraltars framtida status ska avgöras i direkta förhandlingar mellan Spanien och Storbritannien, och inte avtalas mellan EU och Storbritannien.

- Om det här inte löses på söndag kommer Spanien, med en pro-europeisk regering, olyckligtvis att tvingas att rösta nej, sade Sánchez på en pressträff i Valladolid på onsdagskvällen.

Hårt pressad

Theresa May har samtidigt lovat att inte lämna halvön i sticket.

- Vi är ute efter en uppgörelse som fungerar för hela Storbritannien, inklusive Gibraltar, sade May när hon svarade på frågor i det brittiska parlamentet på onsdagen, inför sin blixtvisit i Bryssel.

ANNONS

I parlamentet ansattes May återigen hårt från både höger och vänster med krav på att förhandla om det utträdesavtal ur EU som regeringen i princip sade ja till i förra veckan.

Men May försvarade sig också – bland annat genom en rejäl känga till Labour-ledaren Jeremy Corbyn, som hon anklagar för att klaga på avtalet utan att veta vad han kritiserar.

- Han har inte ens läst det! Han vet inte vad som ingår! Det är inte ledarskap. Det är att leka partipolitik. Jag arbetar i nationens intresse, fnös May under frågestunden i underhuset i London.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Toppmötet om brexit

På söndag samlas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för ett extrainsatt toppmöte om förhandlingarna kring Storbritanniens utträde ur EU.

Tanken är att mötet ska ge politiska klartecken till utträdesavtalet och den gemensamma deklaration om framtida samarbete som ska ligga till grund för kommande förhandlingar om handelsavtal och liknande.

Mötet inleds klockan 9.30 med ett sedvanligt tal från EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Därefter håller först de 27 kvarstannande EU-ländernas ledare en egen sittning som beräknas pågå i minst 60–90 minuter. Efteråt får även Storbritanniens premiärminister Theresa May ta plats vid bordet, i ytterligare minst 60 minuter.

Toppmötet beräknas vara slut runt lunchtid på söndag då kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk håller presskonferens.

Källor: Europeiska rådet.

ANNONS