Två personer sköts till döds utanför två uteställen i Oslo förra sommaren. Arkivbild.
Två personer sköts till döds utanför två uteställen i Oslo förra sommaren. Arkivbild. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Utredare: Oslodåd kunde ha blivit mycket värre

ANNONS

Dödsskjutningarna i Oslo förra sommaren hade kunnat bli det dödligaste dådet på flera år. Det är tack vare civila som det inte blev värre, anser utredaren när en rapport om polisens hantering av händelsen presenteras.

Två personer dödades och 25 fick lindriga skador när Zaniar Matapour öppnade eld mot två uteställen i Oslo natten mot den 25 juni.

– Eftersom vapnet kan skjuta flera skott i sekunden hade situationen på några minuter kunnat utveckla sig ett av de dödligaste angreppen på civila i Europa på många år, säger utredaren Pia Therese Jansen.

Det är tack vare ingripande från allmänheten som det inte blev värre, slår hon fast.

ANNONS

– Det är civila som väldigt snabbt är framme och knuffar Matapour till marken. Det säger något om vårt samhälle att vi har förmåga att reagera så snabbt.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS