Vågmästare kommer rösta ja till Kavanaugh

Brett Kavanaugh kommer med största sannolikhet ta plats i Högsta domstolen i USA. Tre av fyra tidigare osäkra senatorer har efter veckor av debatt och uppståndelse bestämt sig för att rösta ja till Donald Trumps konservativa kandidat till maktpositionen.

ANNONS

Republikanerna Jeff Flake och Susan Collins kommer efter många om och men ge grönt ljus till Kavanaughs nominering.

Efter en vecka där FBI har utrett anklagelserna om sexuella övergrepp mot domarkandidaten beslutade senaten på fredagen att återuppta processen. En slutgiltig omröstning väntas redan på lördagen och med Flake, Collins och West Virginia-demokraten Joe Manchin tycks en majoritet – 51 senatorer – stå bakom Trumps val.

Om omröstningen ändå skulle sluta lika, 50 mot 50, får vicepresidenten Mike Pence utslagsrösten.

Tror på Blasey Ford

Susan Collins var i första led tveksam till Brett Kavanaughs inställning i abortfrågan, där hon har en liberal hållning. Sedan insisterade hon på att FBI skulle utreda anklagelserna och därpå att utredningen skulle granskas ytterligare en gång.

ANNONS

I ett ungefär 45 minuter långt tal i senaten sade Collins också att hon tror på psykologiprofessorn Christine Blasey Ford, som trätt fram med anklagelser mot Kavanaugh.

- Jag tror på att hon är en överlevare av sexuella övergrepp och att det här traumat har vänt upp och ned på hennes liv, säger Collins, men framhåller samtidigt att anklagelserna inte kunnat styrkas och principen att alla ska anses oskyldiga tills motsatsen har bevisats.

- Oskuldspresumtionen och rättvisan spelar roll för hur jag tänker och jag kan inte överge dem.

Två avfällingar

I ljuset av anklagelserna om att Brett Kavanaugh i sin ungdom begått sexuella övergrepp har det varit oklart om det finns en majoritet för hans tillsättning. Flera republikanska senatorer har darrat på manschetten och marginalerna har varit små.

Arizonasenatorn Jeff Flake krävde den FBI-utredning som gjorts av anklagelserna, men kom fram till att den inte visat något som fick honom att vända sig emot Kavanaugh. Partikollegan Lisa Murkowski sätter sig däremot på tvären och beskriver det som det svåraste beslut hon har fattat.

ANNONS

- Jag tror på att han (Kavanaugh) är en god man. Det kan nog bara vara så att han, enligt mig, inte är rätt man för domstolen här och nu, säger Murkowski enligt CNN.

Demokraten Joe Manchin är undantaget på andra sidan. Om en månad hoppas han bli omvald i West Virginia, där Trump tog hem en storseger i presidentvalet 2016. Manchin säger att han "utifrån all tillgänglig information" bedömer att Kavanaugh är en kvalificerad jurist som kommer att följa den amerikanska konstitutionen.

"Speglade frustration"

Tidigare under fredagen hade en delvis ångerfull Brett Kavanaugh medgivit att han stundtals låtit känslorna springa i väg sitt vittnesmål under förra veckans utfrågning i senatens justitieutskott. I en debattartikel i Wall Street Journal lovade han att vara opartisk och oberoende om han godkänns som domare i USA:s högsta domstol.

I artikeln framhåller Kavanaugh att han var på utfrågningen i senatsutskottet förra veckan i första hand som "son, make och far". Ett stort antal professorer i juridik och en kyrkoorganisation i USA har kritiserat framträdandet som ilsket och alltför partiskt.

ANNONS

"Jag vet att jag hade en skarp ton, och jag sade några saker som jag inte skulle ha sagt", skriver Kavanaugh och lovar att han skulle vara opartisk som HD-domare.

Vittnesmålet "speglade min stora frustration över att bli falskt anklagad", heter det.

Protest vid HD

Sent i torsdags greps hundratals demonstranter i samband med en protest utanför USA:s högsta domstol, där tusentals samlats för att uppmana senaten att inte godkänna Kavanaugh som ny HD-domare. En av de gripna var komikern Amy Schumer, enligt amerikanska medier.

Demonstranterna hade rest till huvudstaden Washington DC från hela USA. Många hoppades möta sina folkvalda i senaten, där flera av dem tog sig in och ropade slagord.

Deras ställningstagande fick stöd av den 98-årige pensionerade HD-domaren John Paul Stevens som anser att Kavanaugh inte bör godkännas av senaten, rapporterar The Palm Beach Post enligt nyhetsbyrån Reuters. Stevens tyckte inledningsvis att Kavanaugh var kvalificerad men uppger att "hans framträdande vid förhören gjorde att jag ändrade åsikt".

TT

Fakta: Brett Kavanaugh och HD

President Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.

Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen GeorgeW Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättigheter eller religionsfrihet ska avgöras.

Källa: Supremecourt.gov

ANNONS