Vaka utanför konsulatet – kräver rättvisa

Släkt, vänner och anhängare till Jamal Khashoggi samlas utanför det saudiska konsulatet i Istanbul för att sörja hans död – och kräva rättvisa. Saudiarabien har backat och säger nu att mordet var planerat.

ANNONS
|

"Från denna plats, där Jamal miste sitt liv, säger vi klart och tydligt att vi inte kommer att acceptera kompromisser i fallet som gäller hans mord", lyder ett uttalande från den nybildade föreningen "Jamal Khashoggis vänner", som lästes upp utanför konsulatet på flera språk.

Bland människorna som samlats bar flera masker med Jamal Khashoggis ansikte på. En person bar en mask med Saudiarabiens kronprins ansikte på, med röd färg på händerna. Flera tände ljus.

Ny version

När Saudiarabien medgav att Jamal Khashoggi dödats inne på deras beskickning hävdade man först att det hela var ett misstag, ett slagsmål som urartat, när man försökte få journalisten att återvända till hemlandet. Förklaringen ifrågasattes av både Turkiet och Riyads allierade i väst.

ANNONS

Nu säger saudierna i stället att mordet var överlagt och pekar ut enskilda personer som misstänkta, på armlängds avstånd från landets styre.

"Information från de turkiska myndigheterna bekräftar att de misstänkta i fallet planerat sitt brott", säger riksåklagaren, som även leder förundersökningen, i ett uttalande till den statliga nyhetsbyrån SPA. Han meddelar också att man kommer att fortsätta förhöra de misstänkta utifrån de uppgifter man fått från den turkisk-saudiska grupp som arbetar med fallet.

Även landets energiminister Khalid al-Falih säger att det handlar om ett mord.

- Det är inte ett dödsfall, det är ett mord. Vi erkänner det, vi jobbar på det. Vi kommer att vara transparenta och visa våra allierade och vänner i USA att kungadömet är lika olyckligt över det som inträffat som alla andra, sade han till CNN vid investeringskonferensen i Riyad.

Var är kroppen?

Många anklagande fingrar har pekats mot den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman de senaste veckorna. Själv har han frånsvurit sig allt ansvar för dödsfallet och säger att han ska leda en kommitté med målet att omorganisera ledningen för den saudiska säkerhetstjänsten, enligt SPA.

ANNONS

Samtidigt vill Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att Saudiarabien ger information som leder till att turkiska utredare hittar Khashoggis kvarlevor. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ställde frågan redan i tisdags under sitt uppmärksammade tal i parlamentet, men har uppenbarligen inte fått svar.

Utrikesministern säger också att Turkiet inte har för avsikt att driva fallet i den internationella brottmålsdomstolen ICC, men att turkiska myndigheter skulle dela information med domstolen om en rättsprocess inleds.

CIA-chefen har tittat

Mevlüt Cavusoglu säger att Turkiet har delat information om händelsen med olika parter som bett om det. Nyhetsbyrån Reuters hänvisar till två anonyma källor som säger att den amerikanska CIA-chefen Gina Haspel har fått ta del av ljud- och videoinspelningar samt bevis som säkrats på det saudiska konsulatet och residenset i Istanbul.

CIA och den turkiska säkerhetstjänsten har inte kommenterat uppgifterna.

På onsdagen fick turkisk polis tillstånd att söka igenom en brunn på konsulatet, enligt turkiska NTV. Utredarna har tidigare hindrats från att söka igenom brunnen, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

TT-Reuters

Bakgrund: Jamal Khashoggis försvinnande

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Jamal Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

Tidigare har Saudiarabien hållit fast vid uppgiften att Khashoggi lämnade konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och påstod att mordet var planerat.

ANNONS