En kvinna röstar i en vallokal i Åbo, Finland.
En kvinna röstar i en vallokal i Åbo, Finland. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Valet i Finland en nagelbitare

I dag går finländarna till valurnorna.
Valet väntas bli en nagelbitare då landets tre största partier ligger tätt efter varandra i opinionsundersökningarna.

ANNONS
|

I mätningar som gjorts nyligen skiljer det bara någon procentenhet i stöd för liberalkonservativa Samlingspartiet, nationalistiska Sannfinländarna och Socialdemokraterna.

I public servicekanalen Yles senaste opinionsmätning från i torsdags ledde liberalkonservativa Samlingspartiet med 19,8 procent, tätt följt av nationalistiska Sannfinländarna med 19,5 procent.

På tredje plats kom Socialdemokraterna (SDP) med 18,7 procent av rösterna.

– Vårt mål är att vinna det här valet och arbeta för en mer hållbar framtid, sade SDP:s ledare tillika statsminister Sanna Marin vid lördagens sista kampanjmöte.

Marin blev världens yngsta statsminister med sina 34 år efter att SDP segrat i valet 2019. Hon har sedan dess lett en bred koalitionsregering bestående av vänster- och mittenpartier.

ANNONS

Marin har i mätningar visat sig vara mäkta populär som statsminister. Hon ses av många som en stark ledare som lotsat landet genom pandemin och in i ett Natomedlemskap. Men Marins kritiker skyller den växande statsskulden på henne, och har dessutom inspelningarna av en festande Marin på sociala medier i somras i färskt minne.

I Finland finns omkring 4,5 miljoner röstberättigade personer, varav runt 40 procent förhandsröstat, skriver Svenska Yle.

Vallokalerna håller öppet till klockan 20 lokal tid, 19 i Sverige. De första valprognoserna väntas under kvällen.

Finlands statsminister Sanna Marin möter väljare under lördagens sista kampanjmöte i Helsingfors. Frågan är om Marin sitter kvar på posten.
Finlands statsminister Sanna Marin möter väljare under lördagens sista kampanjmöte i Helsingfors. Frågan är om Marin sitter kvar på posten. Bild: Sergei Grits/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS