Vallokalsundersökning: Missnöje med Trump

I USA har köerna ringlat långa på flera håll under dagen och förtidsröstandet pekar mot det högsta valdeltagandet på decennier. De första vallokalsundersökningarna har börjat redovisas och dessa tyder på att en majoritet av USA-väljarna är missnöjda med Trumps politik.

ANNONS
|

Mediebolaget CNN har gjort en vallokalsundersökning där de har frågat väljare om deras stöd till landets president Donald Trump. Det preliminära resultatet visar att 44 procent stöder Trump medan 56 procent uttrycker missnöje med presidenten.

På frågan om man anser att landet går i rätt riktning svarar 41 procent att man tycker att landet är på rätt väg, medan 56 procent anser att USA går i fel riktning.

Andra resultat i vallokalsundersökningen är att 16 procent av de tillfrågade säger att de är förstagångsväljare. Motsvarande siffra 2016 var 10 procent. Och även om mellanårsvalen inte formellt handlar om presidenten svarar två tredjedelar av de tillfrågade väljarna att deras röst i kongressvalet handlar om Donald Trump. Ytterligare fler säger att de gått och röstat för att uttrycka sitt ogillande av presidenten.

ANNONS

CNN betonar dock att resultaten är preliminära.

Allt handlar om Trump

Valet inleddes med att väljare i bland annat Maine, New Hampshire, New Jersey, New York och Virginia klockan sex på morgonen lokal tid, klockan tolv svensk tid, kunde börja rösta i kongressvalet samt i lokala val.

Hundratals politiker har stridit in i det sista om de kongressplatser och guvernörsposter som står på spel. Men trots att han inte står på en enda valsedel handlar allt om Donald Trump.

- Jag är missnöjd med presidentens handlingar, säger 34-årige Andrew Menck vid en röstningslokal i Chicago till nyhetsbyrån AFP.

Menck hoppas att hans röst ska bidra till att styrkeförehållandena i kongressen ändras och Republikanerna tappar sin majoritet där.

- Jag tycker nog inte riktigt att han har fått stå till svars.

I Washington DC ringlade köerna långa trots att regnet faller, rapporterade CNN.

ANNONS

Presidenten har tagit varje chans att göra mellanårsvalet till en folkomröstning om sig själv. Opinionsmätningar har pekat mot att hans parti Republikanerna behåller majoriteten i senaten men förlorar övertaget i representanthuset.

Under valrörelsen har Trump gjort ett stort nummer av de centralamerikaner som söker sig mot USA i hopp om ett bättre liv. Presidenten beskriver migranterna som en invasionsstyrka.

Skräck och fruktan

- Han spelar på skräck. Trump är skicklig på att rikta in sig på sådant som väljarkåren reagerar på och nu har det varit migrantkaravanen, säger Karin Henriksson, journalist och författare till flera böcker om USA, till TT.

Demokraterna spelar å sin sida på en annan sorts fruktan. Under valrörelsens slutskede har USA skakats av det antisemitiska dådet i en synagoga i Pittsburgh och brevbomberna till en rad demokrater och andra som presidenten utmålat som fiender. Trumps kritiker har anklagat honom för att genom sin hätska retorik bidra till det klimat som motiverat gärningsmännen.

Det spända läget ser ut locka långt fler än vanligt till valurnorna. Antalet förtidsröster låg på tisdagen på 38 miljoner, vilket är mer än tio miljoner fler än det sammanlagda antalet förtidsröster 2014, enligt Floridaprofessorn Michael McDonalds valdatabas.

ANNONS

En del experter spår ett valdeltagande på uppemot 50 procent – vilket skulle innebära en nivå som USA inte sett sedan 1960-talet, också det en turbulent tid i amerikansk politik.

- Det är dels en Trump-effekt, där folk på båda sidor vill reagera på hans agerande under de första två åren. Dels kan det handla om att det har dykt upp flera kandidater med en ny typ av politik, säger Karin Henriksson.

Symboliska guvernörsval

Om det blir ett högre valdeltagande än väntat ökar också osäkerheten i opinionsmätningarna, vilket bäddar för eventuella överraskningar i de slutliga resultaten. För Demokraterna väntas valutgången till stor del hänga på om man lyckats mobilisera unga och minoriteter. Guvernörsvalen i Florida och Georgia har lyfts fram som särskilt symboliska.

- Där står det mellan två svarta demokrater mot vita manliga Trumplojala republikaner.

Resultatet kan komma att avgöra inriktningen på amerikansk politik i flera år framöver. Med en majoritet i representanthuset, där samtliga platser väljs om, kan Demokraterna effektivt sätta käppar i hjulen för Trumps lagförslag. Dessutom lär man dra i gång en rad utskottsgranskningar av alltifrån Trumps skattedeklaration till hans företagsaffärer och får också makten att inleda ett riksrättsförfarande mot presidenten.

ANNONS

Om Republikanerna däremot lyckas klamra sig fast vid sin majoritet får Trump möjlighet att fullborda sin självutnämnt nationalistiska politik inför valet 2020.

TT

Fakta: Det viktiga kongressvalet

Vid mellanårsvalet till kongressen ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt 35 av senatens 100 ledamöter väljas om (33 omval och två fyllnadsval). I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten. Tar Demokraterna över makten i någon av kamrarna blir det svårt för president Donald Trump att få igenom sina lagförslag.

I nuläget uppger 49,5 procent av amerikanerna att de stödjer Demokraterna inför kongressvalet medan 41,9 procent ställer sig bakom Republikanerna, enligt en sammanställning av åtta aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

Lokala frågor spelar dock stor roll för många väljare i kongressvalet, så hur det kommer att gå i höst är svårt att förutse. I nuläget anses Demokraterna ha 44 och Republikanerna 50 förhållandevis säkra platser i senaten. När det gäller sex platser står det och väger mellan partierna. Motsvarande siffror för representanthuset är 204 "säkra" demokratiska platser och 199 republikanska. I 32 fall står det och väger opinionsmässigt.

Källa: Real Clear Politics

ANNONS