Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Venezuela öppnar gräns mot Colombia

Venezuelas president Nicolás Maduro meddelar att gränsen mot Colombia delvis ska öppnas. Maduro stängde gränsen i februari efter att oppositionsledaren Juan Guaidó försökt få in humanitär hjälp från bland annat USA via grannländerna.

ANNONS
|

På Twitter skriver Maduro att gränsövergångar vid västra delstaten Tachira i Venezuela kommer att öppnas på lördag. "Vi är ett fredens folk som bestämt försvarar vårt oberoende", avslutar Maduro inlägget.

Venezuela lider av en svår ekonomisk kris till följd av ett kollapsande oljepris och ekonomisk misskötsel under den socialistiske ledaren Maduro, vilket lett till en hyperinflation i landet.

De stängda gränserna har orsakat ytterligare ekonomiska problem för gränsstäderna som förlitat sig på att få in basvaror från Colombia.

Invånare har tvingats korsa gränsen illegalt och ibland betalat kriminella, som kontrollerar passagen, för att kunna köpa mat och mediciner, rapporterar Reuters.

ANNONS

Oppositionsledaren Guaidó utropade sig till president i Venezuela i januari och har erkänts som interimspresident av ett 50-tal länder, däribland USA. Hans försök att få in mat och mediciner till landets befolkning har stoppats av militär och polis.

Maduro kallar Venezuela ett offer för ett "ekonomiskt krig" lett av oppositionen med hjälp av USA, som markerat mot Maduro genom att utfärda sanktioner mot landet.

TT-Reuters

ANNONS