Västra Götalandsregionen har omfattande dataavbrott

Västra Götalandsregionen drabbades av ett omfattande dataavbrott under tisdagsmorgonen. Vårdcentraler kom därför inte åt journaler och kunde inte skriva ut recept. Vid 10.30 hade regionen lyckats lösa dataavbrottet.
– Allt är igång. Vi har fått det bekräftat att det inte var något dataintrång, utan någon form av systemfel, säger Thomas Schulz Rohm på VGR.

ANNONS
|

Strax innan klockan 8 på tisdagsmorgonen drabbades Västra Götalandsregionen av ett omfattande dataavbrott, något som Borås Tidning rapporterat om tidigare.

– Det innebär att man inte kommer åt journaler eller kan skriva ut recept med mera, säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på VGR.

Enligt honom fungerade systemen om vårdcentralerna sedan tidigare var inloggade i systemen. Initialt verkade både privata vårdgivare och Närhälsan vara drabbade, men senare meddelade regionen att det bara var privata vårdgivare och vissa sjukhus som drabbats.

– Datorerna fungerar om man sedan tidigare loggat in. Skulle man logga in nu på morgonen fungerar det inte. Det pågår en intensiv felsökning, men vi har ingen prognos i nuläget, säger Thomas Schulz Rohm.

ANNONS

Vid klockan 10.30 lyckades regionen lösa dataavbrottet.

– Allt är igång. Vi har fått det bekräftat att det inte var något dataintrång, utan någon form av systemfel, säger Thomas Schulz Rohm på VGR.

Capio, en av de större privata vårdgivarna i Göteborg, har inte drabbats av dataavbrottet.

– Vi har eget nät, journalsystem och andra stödsystem så vi har inte drabbats akut av det här. Det är inget som vi bedömer som ett problem på ett kortsiktigt plan, säger Liza Manestam, kommunikationsdirektör på Capio.

Även region Sörmland har drabbats av nätverksstörningar. Sjukhus, vårdcentraler och folktandvård är påverkade, skriver regionen på sin hemsida.

Texten uppdateras.

ANNONS