17-åring anhållen misstänkt för polismordet i Biskopsgården

En 17-åring har gripits misstänkt för dödsskjutningen av en polis i Göteborg i onsdags. Han har varit anhållen i sin utevaro misstänkt för mord och mordförsök. Han greps vid 14-tiden i Biskopsgården.

ANNONS
|

Sent på onsdagskvällen besköts poliser i Biskopsgården i Göteborg. En av poliserna, en man i 30-årsåldern som var relativt ny i yrket, skadades allvarligt och hans liv gick inte att rädda. Polisen gick under natten till torsdagen in i en så kallad särskild händelse, vilket innebär att resurser från hela landet kan begäras.

Sedan dess har polisen jobbat intensivt för att hitta den skyldiga till dödsskjutningen. Under fredagen togs ärendet över av åklagare.

På fredagseftermiddagen meddelade polisen att man gripit en man misstänkt för skjutningen. Mannen har varit anhållen i sin utevaro, men har förts till polishuset i Göteborg för förhör.

ANNONS

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson som under gårdagen var på plats i Biskopsgården, säger till Göteborgs-Posten att det känns bra att en person är gripen.

– Det känns bra så, men man är tudelad fortfarande. Jag är rörd av händelsen som sådan men samtidigt känner jag att det har varit ett snabbt framgångsrikt polisarbete. Väldigt professionellt. Jag är imponerad, säger han.

Den misstänkte är, enligt uppgifter till GP, född 2004 och knuten till ett gäng i Biskopsgården. En person med insyn i konflikten betraktar honom som ”mycket aktiv”, enligt tidningen. Han är också dömd för en knivattack mot en annan ung man i en annan gruppering i Biskopsgården. Knivöverfallet skedde ombord på en spårvagn under färd på Hisingen.

”Finns i den här konfliktmiljön”

Vid en pressträff på fredagen bekräftade polisen att det rörde sig om en 17-åring som gripits misstänkt för mordet.

– Klockan 08.19 i morse tog jag över förundersökningen och det var med anledning av att jag anhöll en person som på sannolika skäl misstänkt för mord, säger Ulrika Åberg, kammaråklagare, på en pressträff under fredagen.

– Det som sedermera hände var att under eftermiddagen kunde vi gripa en ung person, en 17-åring som finns i den här konfliktmiljön. Det är där vi ligger i ärendet. Vi har beslutat att han ska vara anhållen misstänkt för mord och mordförsök.

ANNONS

Åklagaren bedömer att det finns fler målsäganden än den avlidna polisen, och att 17-åringen därför ska vara misstänkt för mordförsök. Ytterligare tre personer är uppsatta som målsäganden.

Gripandet skedde i Biskopsgården vid 14-tiden på fredagen.

– I det här läget är det sannolikt att det här har koppling till kriminella nätverk och de konflikter som har varit, säger kommenderingschef Teodor Smedius.

Osannolikt att polisen var måltavla

Motivet till skjutningen är oklar, enligt kammaråklagare Ulrika Åberg. Hon bedömer det dock som osannolikt att polisen eller Polismyndigheten skulle vara måltavla.

– Jag delar polisledningens uppfattning. Motivet är oklart och det är alldeles för tidigt att uttala sig om. Men det är inte sannolikt att det handlar om en polis som måltavla.

Åberg vill inte uttala sig om huruvida det finns fler misstänkta, men utesluter inte att det kommer ske fler gripanden under de närmsta dagarna.

Regionpolischefen Klas Johansson uppger att han känner en lättnad över att en person är gripen.

– Det har varit en intensiv jakt och arbete och på ett och ett halvt dygn har vi kommit så här långt. Allt det här har gått i takt parallellt med arbetet med annan polisverksamhet. Vi har haft trygghetsskapande åtgärder och det är klart att många poliser har fått jobba under ganska hård press, att göra sitt uppdrag samtidigt som man är känslomässigt belastad, säger han.

ANNONS

– Jag är väldigt, väldigt tacksam för allt det idoga arbete som utförts.

ANNONS