P4 Väst-anställda skojade om våld och droger – inför 11-åringar

Sexmästare, skjuta heroin och att hålla en pistol mot huvudet och trycka av – under Vi i femman-finalen skojade programledaren och P4 Västs kanalchef grovt utan att veta att mikrofonerna var på – i ett annat rum satt Ljungskileskolans femteklassare och hörde allt.

ANNONS

– Det är inte en acceptabel jargong. Vi hade aldrig pratat så på vår arbetsplats, säger Malin Cornwall, rektor för årskurs 4-6 på Ljungskileskolan.

– Man oroar sig ju också, är det så här de pratar bakom kulisserna i andra reportage också. Man förväntar sig att journalister ska vara opartiska, säger Malin Cornwall.

– Jag ber om ursäkt utan förbehåll för att barnen råkade höra detta. Det är dålig hantering av oss i alla led. Skämten vi drog handlar enbart om oss själva, säger Peter Sundblad, kanalchef för P4 Väst, som också satt domare i tävlingen.

Det hela inträffade under områdesfinalen av den populära och anrika frågetävlingen för elvaåringar, Vi i femman. Klass fem på Ljungskileskolan skulle möta sina jämnåriga kamrater på Bokenäs skola.

ANNONS

Finalen sändes från Ljungskileskolan.

Ljungskileklassens lärare beskriver att radions team betedde sig illa redan från början.

– Programledaren ristade in ord i en elevs bänk. När tävlingen skulle börja pratade programledaren och domaren i hörlurar, men missade att ljudet var på och att allt de sa gick att höra i rummet där klassen satt. De sa till exempel att Ljungskileskolan inte har en chans och att det var tur att de hade någon som kunde ”hålla koll på hon den där, man kan se att man inte kan lita på henne”. Jag förstår direkt att de menar mig, allt det här hör klassen och eleverna känner att det här kan vi inte vinna.

”Osmakligt”

Beteendet fortsatte, berättar klassläraren vidare.

– Programledaren och domaren sitter och skojar i pausen om droger, att skjuta heroin och pratar om sexmästare. De pratar om att hålla en pistol mot ett huvud och skjuta.

– Domaren, som också är kanalchefen, skrattar med och skojar. Hela min klass hör det här. Det är katastrof.

– Det är osmakligt, har man inte kommit längre i sina värderingar, säger klassläraren.

Linn Olsson är mamma till ett av de tävlande barnen i Ljungskileskolan. Hon är upprörd över det som hände under inspelningen.

ANNONS

– Det är fruktansvärt, och tråkigt. Det här ska ju vara en kul grej för hela klassen och så får man höra om detta som har hänt, säger hon.

Problemet är förlegad jargong

Rektor Maria Cornwall säger att hon kontaktade kanalchef Peter Sundblad efter finalen.

– Jag förväntade mig en snabb ursäkt och att de skulle säga att de hade gjort fel, men det dröjde långt in i samtalet tills han bad om ursäkt. Det de tycker är problemet är att vi råkade höra och kommer med ursäkter om att det är skämt. Jag tycker problemet är att det är förlegad jargong, säger Maria Cornwall.

Hon säger vidare att hon tycker att det är ”pinsamt” och ”stötande” hur radion uttryckte sig.

– Det var nedvärderande när de pratade om klassläraren som ”hon den där”. Ljungskileskolan vann finalen, barnen var fantastiska, men de har med sig känslan av att programledaren och domaren var partiska. De sade till exempel att ”Bokenäs kommer att sopa skiten ur Ljungskileskolan”, säger Maria Cornwall.

– Vi pratar hela tiden med eleverna om värdegrund och hur man tilltalar varandra, och så kommer det vuxna till skolan och gör så här. De skadar en bänk, det är skadegörelse, och har en så otroligt förlegad jargong.

ANNONS

Nu vann Ljungskileskolan områdesfinalen och kommer att få ta emot en pokal.

– Det är fantastiskt roligt. Det är hela klassen som gemensamt har vunnit. Eleverna ska fira och ha en rolig dag tillsammans med klassläraren. Det är viktigt att det tråkiga som hände inte tar fokus från barnens fina vinst. Det är två skilda saker, säger Maria Cornwall.

Ber om ursäkt

P4 Västs kanalchef Peter Sundblad var domare i finalen mellan Ljungskileskolan och Bokenäs skola, och alltså en av dem som eleverna hörde sitta och fälla kommentarerna.

Han säger till Bohusläningen att de inte har uttryckt sig nedvärderande om klassläraren och att de inte på något vis har sagt vilket lag de ville skulle vinna.

– Möjligen har vi bollat vilket lag som kunde vara favorit, men jag förstår inte var de har fått ifrån att vi skulle favorisera något lag. Det handlar om en tävling för elvaåringar, där kan man ju inte favorisera, säger Peter Sundblad.

Han menar vidare att skämten var interna och ett sätt att lätta på trycket i en stressig situation med mycket och komplicerad teknik.

– Vi hade en komplicerad bandning med olika ljudkällor. Det var enormt mycket teknik och vi var uppjagade och stressade. I den kontexten skämtade vi om varandra och sa att det är som att vi har tagit knark, säger Peter Sundblad.

ANNONS

Skämtet om pistol mot huvudet förklarar han med att de själva i studion tyckte att en av frågorna var så svår att de inte skulle ”klara den ens om de hade en pistol mot huvudet”.

Ordet sexmästare sades när studiosamtalet i en paus kom in på studentlivet i Lund.

– Vi pratade om vad den person kallas som ordnar festerna. Det kallas sexmästare, och är en akademisk benämning.

LÄS MER: SR-chefen efter kritiken mot P4 Väst: ”Väldigt olyckligt”

Arbetar med respekt

Peter Sundblad säger vidare att en skämtsam jargong blir förlösande i stressiga situationer, men att det kan vara svårt för elvaåringar att förstå skämt som vuxna säger i ett trängt läge.

– Jag vet inte om det är rätt att kalla jargongen förlegad, men ja, den är drastisk och i one-liner-format. Vi har högt i tak men om det blir opassande är det givetvis mitt ansvar att dra en gräns.

Pratar ni bakom kulisserna på det här sättet även i andra reportage?

– Det är klart att vi pratar. Men vi skulle aldrig nedvärdera de personer som medverkar, och det har vi inte gjort nu heller.

Hur hanterar du som chef och ni som redaktion det som har hänt?

ANNONS

– Det är den första sanningen man lär sig när man börjar jobba på radio, att inte babbla för mycket. Allt kan gå ut och allt kan höras. Vi får stävja det vi säger och tänka på vad vi säger så att det inte pressar någon människa. Självklart gör vi det vi gör med respekt och för att skapa förtroende, säger Peter Sundblad.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS