Den högerextremistiske Rasmus Paludan brukar bränna koranen på sina valmöten. Nu avslås hans ansökan om att få ha en demonstration i Borås.
Den högerextremistiske Rasmus Paludan brukar bränna koranen på sina valmöten. Nu avslås hans ansökan om att få ha en demonstration i Borås. Bild: Thomas Johansson

Paludans tillstånd avslogs – planerar ändå ny koranbränning

Rasmus Paludan nekas tillstånd att ha demonstration i Borås. Detta efter en samlad bedömning som polisen i region Väst kommit fram till. ”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos”, skriver kommenderingschefen Emelie Kullmyr i ett pressmeddelande. Men under fredagen meddelade Paludan att han tänker genomföra en koranbränning i Borås ändå – redan i helgen.

ANNONS
|

Polisen i Väst avslår den högerextremistiske Rasmus Paludans ansökan om tillstånd för allmänna sammankomster i Borås, något som Aftonbladet var först att rapportera om. Ansökan berörde ett valmöte nästa fredag, den 29 april.

”Vi har sett hur allmänheten utsatts för allvarlig fara och att poliser har kommit till skada. Våld som uttryck för missnöje får aldrig accepteras. Polisens uppdrag är att trygga säkerheten och det ska vi göra, men alla goda krafter behöver hjälpas åt för att behålla lugn och ordning”, skriver Emelie Kullmyr, kommenderingschef i region Väst för den särskilda händelsen Val 2022, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hot- och riskbedömning till grund

Polisens beslut ligger till grund för en hot- och riskbedömning som gjorts, med tanke på de allvarliga ordningsstörningar och våldsamma upplopp som inträffade på olika platser runt om i Sverige under påskhelgen.

Upploppen var i Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Stockholm och Malmö och inkluderade stenkastning, bilbränder samt varningsskott från polisen, och var en reaktion på Rasmus Paludans koranbränningar.

Vidare skriver Emelie Kullmyr följande:

”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken”.

I region Väst har polisen inte mottagit någon annan ansökan än den som rör Borås, och beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Trotsar polisens avslag

Men trots att polisen säger nej meddelar Rasmus Paludan att han tänker genomföra en koranbränning i Borås ändå. Mer specifikt ska det ske på lördagen i stadsdelen Norrby, skriver han på Instagram.

”Polisen vill inte ge tillstånd men man behöver inget tillstånd. De är ju dumma i huvudet”, skriver han bland annat i inlägget.

LÄS MER:Efter upploppen: "Barnen är fortfarande rädda"

LÄS MER:Trängda poliser skottskadade tre i Norrköping

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS