Så bra hölls restriktionerna under långhelgen – då kommer svaret

Antalet coronasmittade ökar i Västra Götaland. På söndagsförmiddagen vårdades 350 personer för covid-19 i regionen. På NU-sjukvårdens intensivvårdavdelning ligger 15 patienter med viruset.
– Det är en väntad ökning, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

ANNONS

Nu är en långhelg snart till ända och bara dagar innan ledigheten gick inrikesminister Mikael Damberg (S) ut hårt: han ville inte se trängsel och uppmanade människor att komma ihåg att följa riktlinjerna – trots strålande sol och ledighet.

LÄS MER:Smockfullt på uteserveringar – trots riktlinjer

LÄS MER:Krögaren om trängselkritiken: "Finns mycket ilska"

2679 döda i Sverige

Hur väl svenskarna följde ministerns och Folkhälsomyndighetens råd visar sig först om några veckor, enligt Niklas Claesson.

– Det är ett par dagars inkubationstid och sedan några dagar till innan man blir riktigt sjuk. Så det är först om någon vecka eller tio dagar vi har svaret på hur duktiga vi har varit att skydda våra äldre och riskgruppen under långhelgen.

ANNONS

I Sverige har nu totalt 2 679 personer avlidit i sviterna av covid-19. Från Stockholm kommer rapporter om att antalet fall av insjuknande börjar sjunka – men det gäller inte i Västra Götaland.

LÄS MER:Carina Gyllborg dog i corona

På söndagsförmiddagen rapporterades 350 personer vara inskrivna på sjukhus med bekräftad coronasmitta. 94 av dem vårdas på intensivvårdsavdelning, IVA.

"Vi har kapacitet"

Inom NU-sjukvården vårdas totalt 60 patienter med covid-19, varav 15 på IVA. Det är den högsta siffran hittills.

– Det är en väntad ökning, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

Intensivvårdspatienterna vårdas i lokalerna där det tidigare var uppvak och där finns plats för fler patienter än de som just nu vårdas.

– I dagsläget ligger där 15 patienter men vi har kapacitet för fler än så, säger Niklas Claesson.

Coronaläget i regionen

Den 3 maj kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 350 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 94 på intensivvårdsavdelning (IVA).

NU-sjukvården:

60 personer varav 15 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

173 personer varav 46 på IVA

Sjukhusen i Väster:

48 personer varav 12 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

27 personer varav 9 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

42 personer varav 12 på IVA

Källa: Västra Götalandsregionen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS