Kraftiga vindar väntas i Göteborg och längs Västkusten när stormen Otto drar in under fredagseftermiddagen.
Kraftiga vindar väntas i Göteborg och längs Västkusten när stormen Otto drar in under fredagseftermiddagen. Bild: Arkivbild: Björn Larsson Rosvall

Västtrafik ställer in flera tåg

Under eftermiddagen väntas stormen Otto dra in över Västsverige. SMHI har utfärdat en orange varning för vindstyrkor på över 30 meter per sekund. Nu ställs flera tåg in på grund av det väntade ovädret.

ANNONS
|

Västtrafik har under fredagen ställt in all tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad, liksom mellan Öxnered och Borås, Håkantorp–Gårdsjö, och Borås–Varberg.

– De här banorna är inte stormsäkrade på samma sätt som andra banor. Av säkerhetsskäl kommer trafiken därför att ersättas med bussar, säger Kristian Lans, kommunikatör på Västtrafik.

Enligt Trafikverket är även tågen mellan Kungsbacka och Kävlinge i Skåne inställda från klockan 18 på fredagskvällen till klockan 12 på lördag.

– Det kan komma ny besked allt eftersom hur vädret utvecklas, men det är det besked jag har just nu. För att ta reda på ersättningstrafik får man kontakta sitt tågbolag, Emanuel Alvarez, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS

Enligt Skånetrafiken ställs alla Öresundståg mellan Göteborg och Malmö in under fredagseftermiddagen.

– Tågtrafiken på hela banan är inställd och vi ska ha ett möte om eventuell ersättningstrafik nu efter lunch, säger Linda Herkel, presskommunikatör på Skånetrafiken.

Orange varning från SMHI

SMHI har flaggat för att stormen drar in över Västkusten under eftermiddagen, med vindstyrkor över 30 sekundmeter i byarna, och storm som medelstyrka till havs.

– Varningarna gäller fortsatt och det kommer att blåsa på rejält enligt den senaste prognosen, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Som blåsigast i Göteborg ser det enligt SMHI ut att bli fredag kväll och natten mot lördag.

– Varningen gäller från klockan 20, men blåsten tilltar successivt under eftermiddagen. Så redan vid ett-två-tiden kommer det blåsa hårda vindbyar för att öka ytterligare under eftermiddagen och kvällen, säger Charlotta Eriksson.

LÄS MER:Otto kommer på besök – SMHI varnar

ANNONS