Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill kämpa mot kvinnomisshandel

Antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor ökar. - Våldet mot kvinnor är den största människorätts- skandalen i vår tid, säger journalisten och samhälls-debattören Maria Carlshamre, som själv blev misshandlad av en man under åtta års tid.

Hon står som tredje namn på fp:s lista inför EU-valet. I går var hon i Trollhättan och lovade representanter från kvinnojouren Duvan att fokusera på kvinno-frågor om hon får en parlamentsplats i Bryssel.

Maria Carlshamre hänvisar till studier där det framgår att 28 procent av alla kvinnor med minst ett förhållande bakom sig, någon gång utsatts för fysiskt våld.
- Striden står mellan barbari och civilisation. Kvinnor över hela världen måste få tillgång till mänskliga rättigheter - och dit hör den kroppsliga friheten. Det är en central demokrati- och människorättsfråga, säger hon.
Foto: TOMAS FASTH
Våld mot kvinnor måste bekämpas och Maria Carlshamre, tredje namn på fp:s EU-vallista, vill prioritera problemen om hon får en
parlamentsplats i Bryssel. I går besökte hon Trollhättan och träffade representanter för kvinnojouren Duvan.

För några månader sedan gick Maria Carlshamre ut offentligt och berättade om hur hon själv blivit misshandlad. Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet och efteråt blev hon nedringd av kvinnor, kända som okända, från alla samhällsklasser, som blivit eller blir slagna, hotade eller trakasserade.
- Våld mot kvinnor utförs av både akademiker och missbrukare. Det syns inte utanpå en man om han är kvinnomisshandlare. Kvinnovåldet finns överallt
i samhället, det är inte begränsat till vissa bostadsområden, socialgrupper eller yrkesgrupper.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäldes 22 400 misshandelsbrott mot kvinnor förra året. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2002.

Maria Carlshamre ser kvinno-våldet, som också drabbar barnen hårt, som ett av våra allra största folkhälsoproblem. Allt för många tiger och lider.
- Vi måste bryta tystnaden, inte minst för barnens skull. Det var det som fick mig att berätta vad jag varit med om.

Hon poängterar också att landets kommuner har ansvaret för att skydda de utsatta kvinnorna och erbjuda dem en tillflyktsort. Och att politikerna måste bli bättre på att uppskatta de ideella krafter som verkar för att stötta och hjälpa de drabbade kvinnorna.
- Vi får hyra, telefon och el betald. I övrigt utgår ingen ersättning. Vi är beroende av bidrag från fonder, församlingar och privatpersoner. Det gör att ekonomin är ansträngd jämt, berättar Karin Lärum från kvinnojouren Duvan.
- Och då arbetar vi i princip dygnets alla timmar, tillägger kollegan Eva Elstad.

Att Maria Carlshamre nu prioriterar kvinnofrågorna och delar med sig av sina egna erfarenheter inger hopp anser Duvans representanter.
- Kanske kan det komma något positivt ur Marias politiska engagemang. Problemet är globalt och bör snarast upp på Europaparlamentets dagordning.

Förutom kvinnofrid vill Carlshamre bland annat arbeta för att sexslavhandeln motverkas, att alla polisanmälda våldtäkter utreds, att pedofilnätverken sprängs och att ett europeiskt FBI införs.
- Det är dags att gå från ord till handling. För det går att förändra världen, säger hon.

MONICA SAHLBACK
0520 - 49 42 07
[email protected]