Ny utställning. Joachim Nywall och Marie-Louice Zainali hoppas att utställningen ska väcka tankar hos besökarna.
Ny utställning. Joachim Nywall och Marie-Louice Zainali hoppas att utställningen ska väcka tankar hos besökarna.

Vill visa flyktingarnas vardag

Förra våren åkte fotografen Joachim Nywall till norra grekland för att skildra livet i flyktinglägret i Idomeni. Nu ställs han bilder ut på N3.

ANNONS
|

Det är en annan verklighet som möter en när man kommer till utställningslokalen på N3. På väggarna samsas ett femtiotal bilder, alla tagna i flyktinglägret vid den grekiska byn Idomeni just vid gränsen till Makedonien. Här bodde tusentals människor under fem månader innan lägret utrymdes och försvann i slutet av maj förra året.

Strax innan lägret stängde var fotografen Joachim Nywall på plats för att skildra livet där.

– Som fotograf känns det viktigt att dokumentera vad som hände, det här är en stor historisk händelse. Tusentals människor på en lerig åker. Det är Europa 2016, det får inte gå till såhär, säger Joachim när han minns besöken i Idomeni.

ANNONS

Vid två tillfällen förra våren, ett par dygn i taget, var han på plats i lägret. En upplevelse han aldrig kommer glömma.

– Det som framför allt slog mig när jag var där var att det var så mycket små barn, det var jag inte riktigt bered på, säger han.

Tiden i lägret blev till en fotoutställning i Svenska Kyrkans regi som visades under fjolårets bokmässa, och det är den som nu kommit till Trollhättan.

– Jag kände att det var bättre att bilderna visas än att de blir stående på mitt kontor så jag kontaktade N3 och frågade om vi inte kunde göra något tillsammans för skolungdomarna i Trollhättan, berättar Joachim.

N3 nappade på idén och från och med i dag, lördag, håller utställningen öppet. I första hand riktar den sig till barn och ungdomar i skolåldern. N3 har kontaktat skolor i området för visningar och efterföljande diskussioner kring fotografierna och de frågor som dem kan väcka.

– Det här är en verklighet som finns i världen och ingenting man måste gömma undan för några åldersgrupper. Jag tror att det är viktigt för en 6-åring att se en annan 6-årings verklighet, säger Marie-Louice Zainali som är kulturpedagog på N3.

ANNONS

Och även om bilderna visar på svåra levnadsförhållanden är det inte bara misär. Skrattande och lekande barn, matlagning och samtal ryms också på fotografierna.

– Jag har försökt att skildra deras vardag så mycket som möjligt, säger Joachim.

Fram till den 24:e mars hänger utställningen kvar på N3 och under hela perioden är även allmänheten välkommen att se fotona.

ANNONS