XC60 är en av modellerna som behöver åtgärdas.
XC60 är en av modellerna som behöver åtgärdas. Bild: Thomas Johansson/TT

Volvo återkallar 750 000 bilar – bromsproblem

Volvo återkallar 750 000 bilar efter bromsproblem, skriver Expressen. Det är merparten av alla bilar som byggts och levererats under det senaste året.
– Det är ett autobromssystem där vi behöver åtgärda mjukvaran, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

ANNONS

Det är autobromssystemet, AEB, som inte fungerar som det ska, vilket Expressen var först med att rapportera om. Den som upptäckt det är danska bilorganisationen FDM. Alla berörda Volvoägare kommer att få meddelande om hur återkallelsen ska gå till.

Den danska bilorganisationen ska ha genomfört omfattande tester av autobromssystemet och andra assistanssystem på en Volvo XC60. Det visade sig då att bilen inte bromsade som den skulle när föraren körde mot en så kallad ballongbil, skriver Expressen.

Ska slå till vid kollision

– Ja, det här handlar om ett supportsystem som bromsar bilen under specifika omständigheter när föraren inte är uppmärksam. Det är inte något fel på bilens ordinarie bromsar, men vid vissa temperaturförhållanden så finns en risk att inte bilen autobromsar som den ska. Därför kallar vi in 750 000 bilar, varav 66 000 i Sverige, för att åtgärda en felaktig mjukvara, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

ANNONS

– Autobromsen ska enbart träda in när föraren själv inte bromsar och när bilen är nära att kollidera under vissa specifika situationer.

Mjukvaruproblemet är kopplat till en temperatursensor som är placerad i vindrutan intill en kamera.

– Men vi har inga rapporter om problem från kunder och inga incidenter eller olyckor till följd av detta vi känner till.

Nästan samtliga modeller påverkade

De modeller det handlar om är bilar byggda från 21 januari 2019 och samtliga modeller i 60- och 90-serien samt XC40 från och med 21 januari 2019. Det rör sig alltså om modellerna S60, V60, XC60, S90, V90, XC90 och XC40.

– Vi har meddelat myndigheterna och skickar brev till alla berörda bilägare om att vi tar in bilarna och åtgärdar mjukvaruproblemet, säger Stefan Elfström.

Från danska EDM:s tekniska avdelning kommenterar Lone Ottotill Expressen:

– Autobromssystemet i nya bilar är en grundläggande säkerhetsfunktion och ska självklart fungera felfritt. Det är bra att Volvo sköter det här enligt manualen och återkallar alla berörda bilar., speciellt när det gäller ett fel av den här kalibern där bilen inte kan upptäcka hindret och därmed inte bromsa för fotgängare och cyklister, kommenterar Lone Otto från FDM:s tekniska avdelning, till Expressen.

Bilmärket Nissan har nyligen också haft problem med sitt autobromssystem – där fick det japanska märket återkalla 1,5 miljoner bilar, vilket Vi Bilägare rapporterat om.

ANNONS

Fakta: Problem med Volvos autobromssystem

Vad: En dansk bilorganisation upptäckte ett fel med Volvos autobromssystem vid vissa temperaturer. Det har att göra med en felaktig mjukvara.

Hur: Volvo Cars återkallar 750 000 bilar byggda från 2019 fram till idag för att åtgärda mjukvaran. Det handlar om alla modeller i 60- och 90-serien samt XC40.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS