Olle Eriksson, projektledare på Ung inlåst.
Olle Eriksson, projektledare på Ung inlåst. Bild: Rebecca Hagman

”Oerhört allvarliga anklagelser”

Missförhållandena på Brättegården är allvarliga och sticker ut. Det menar Olle Eriksson, projektledare på Ung inlåst.
– Ibland kan det vara för barnens bästa att man stänger ner institutioner där det år efter år framkommer grava missförhållanden, säger han.

ANNONS
LocationVänersborg||

TTELA har i flera artiklar avslöjat missförhållanden på det statliga ungdomshemmet Brättegården i Vänersborg. Vi har bland annat berättat att ungdomar svalt rakblad och hur ungdomar fått in rakblad, handsprit och droger på boendet. Vi har också berättat om en utbredd tystnadskultur bland personalen och att det förekommer att flickor placerade på boendet säljer sex.

LÄS MER:Tjej på Brättegården: Enkelt att ta in droger, rakblad och handsprit

LÄS MER:Tipsa TTELA:s reporter!

– När jag läser er granskning, där det förekommer att unga sväljer rakblad, så är det inget jag känner igen sedan tidigare. Men jag känner igen bilden av personalkulturen, att ungdomarna upplever att de inte blir lyssnade på. Att det inte finns någon omsorg och inte någon vidare kreativ miljö – de bitarna känner jag tyvärr igen, säger Olle Eriksson, projektledare på Ung inlåst.

ANNONS

Ung inlåst är ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden. Det går ut på att möta ungdomar som är placerade på statliga ungdomshem. Ung inlåst är i sin tur en del av Skyddsvärnet, en organisation som jobbar med att hjälpa socialt utsatta personer. Ung inlåst har åkt runt i tre års tid, men Olle Eriksson poängterar att de ännu inte varit på Brättegården.

LÄS MER:Avslöjar: Prostitution och droger tystas ner på Brättegården

– Vi har föreläst om vilka rättigheter ungdomarna har och vi har jobbat mycket med diskussionsgrupper, berättar Olle Eriksson.

Olle Eriksson har läst TTELA:s artikelserie om Brättegården och att döma av uppgifterna finns det skäl till oro, menar han.

”Viktig granskning”

– Jag reagerar på flera saker när jag läser er viktiga granskning. Framför allt talet om en utbredd tystnadskultur. Att det är incidenter som inte anmäls, unga personer som skadar sig, brist på stimulans och kreativitet. Dessutom tycks det vara en ledning som slår ifrån sig från den här kritiken.

Han går så långt som att mena att ungdomar kan fara illa på Brättegården.

– Allt det ni lyfter upp, av allt det sammantaget skulle vilken socialsekreterare som helst anse utgör grund för en utredning. Om ungdomarna lever i en sån här miljö, då behöver man ju omhänderta dem.

ANNONS

LÄS MER:Larmet från Näl: Ungdomar sväljer rakblad

Brättegården sticker ut

Det finns ett par Sis-institutioner som sticker ut vad gäller anmälningar och vittnesmål om missförhållanden, menar Olle Eriksson. Att döma av TTELA:s granskning tillhör Brättegården ett av dessa, menar han.

LÄS MER:Professorn:”Ett sista rop på hjälp”

– Det är oerhört allvarliga anklagelser, det vill jag verkligen trycka på. Enligt socialtjänstlagen är det barnets bästa som ska vara vägledande för alla som jobbar med den här målgruppen. Ibland kan det vara för barnets bästa att man stänger ner institutioner där det år efter år framkommer grava missförhållanden. Det har Sis gjort tidigare; Sis Lövsta i Vagnhärad stängdes ner för något år sedan efter att det varit väldigt många missförhållanden under en längre tid, säger han.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS