Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Läsarna efterfrågade tips till årets sista dessert. Alexandra Zazzi bjuder på en sup och en italiensk delikatess. Bild: Anna Svanberg

Zazzi fixar drink och dessert till nyår

Året 2018 har varit en spännande resa för Alexandra Zazzi. Hon fortsätter sträva efter att leva hälsosamt, men gör gärna ett undantag eller två – och bjuder på både sup och en fransk dessert till nyårskvällen.

Hej alla fina läsare!

Nu är vi inne på årets sista vecka. Ett år som för mig har inneburit många förändringar. Både bra och dåliga, så där som livet brukar presentera sig. I blandad form. Min hälsoresa lades ut offentligt i TV och jag är supernöjd med resultatet. Inför 2019 har jag utmaningen att fortsätta på det spåret, leva hälsosamt för en starkare kropp och knopp. Det är lätt att hitta sidospår när det finns så mycket som lockar. Men jag lever även efter devisen att man ibland kan avvika från planen och rutinerna. Det gör jag till nyår. Med det sagt är jag väldigt glad över att leverera dessa två dekadenta och orimligt goda efterrättsrecept! Tack för två bra frågor Seppo och Gunilla.

Sedan vill jag passa på att önska ett riktigt gott nytt år till alla fina läsare och matvänner.

Hej Alexandra,

Jag har en lurig fråga till nyårsafton. Jag skulle vilja göra något annorlunda som tillbehör till desserten i dryckesväg. Vet att man kan servera dessertvin, men är inget fan. Idé från Zazzi?

Tack och gott slut, Seppo

Hej Seppo,

Alltid kul med annorlunda frågor. Vad sägs om denna goding? Frisk, kan göras alkoholfri och uppskattas av de flesta! Byt ut tequila mot mörk rom, gin eller annat som smakar.

Hallonsup

Ca 6 personer

• 2 dl hallon, frysta

• 0,5 dl vatten

• 5-8 blad mynta samt några blad för dekoration

• 1-1,5 msk råsocker, smaka av

• Saften av 0,5 lime, smaka av

• Tequila efter smak

Mixa hallonen och eventuellt lite vatten och sila genom en finmaskig sil.

Mixa igen med socker, lite mynta och limesaft. Smaka upp med 1-3 msk tequila, gärna lagrad. Ställ kallt fram till servering

Hej Alexandra,

Har du ett bra recept på vaniljfyllda italienska profiteroles? Tänkte laga det till nyårsafton.

Tack för fina recept! Gunilla N

Hej Gunilla,

En av mina favoriter, lite pysslig att göra men blir löjligt god. Hoppas du och dina gäster får ett underbart nyårsfirande.

Fransmännen kallar dessa små fyllda petit choux-bakelser för profiteroles.. Bild: Mostphotos

Profiteroles med chokladsås och marsalagrädde

Petit choux-bakelser, ger 30 st små

• 3 dl vatten

• 0,5 tsk salt

• 100 g smör

• 1 msk strösocker

• 3 dl vetemjöl

• 1 tsk vaniljsocker

• 3 mellanstora ägg

Fyllning till ca 12 st:

• 1 vaniljstång

• 2,5 dl hårt vispad grädde

• 1-2 msk marsalavin

Kaffe- och chokladsås till ca 12 st:

• 150 g choklad

• 2 dl vispgrädde

• 2 msk kakao

• 1-2 dubbel espresso (smaka av)

• Maizena efter behov

Sätt ugnen på 225 grader

Koka upp vattnet tillsammans med salt, smör och socker. Tillsätt mjölet lite i taget och rör om konstant med en träslev. Fortsätt att värma på låg värme tills smeten släpper från kanterna och slev, minst 5-8 minuter. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt vaniljsocker och vispa omsorgsfullt i äggen, ett i taget med elvisp. Låt svalna något och klicka ut på en smord plåt. Tänk på att bollarna sväller till dubbla storleken. Ställ in dem i ugnen i 12-14 minuter tills de fått färg.

Ta ut och låt svalna.

Fyllningen: snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, vänd i den hårt vispade grädden och smaksätt med marsalavin och eventuellt lite florsocker. Spruta in fyllningen i de luftiga bignéerna med hjälp av spritspåse och konditorspruta.

Chokladsåsen: Bryt chokladen i bitar och låt smälta i grädden på låg värme, vispa i kakao och smaksätt med kaffe. Red med maizena till en bra konsistens.

Vid servering: Skeda över chokladsåsen och servera genast.