Sveriges Oskar Svensson under herrarnas semifinal i sprintstafetten i skid-VM i Seefeld.
Sveriges Oskar Svensson under herrarnas semifinal i sprintstafetten i skid-VM i Seefeld.

Oförberedd Svensson nära ta svensk medalj

Så nära. Men det blev en snöplig fjärdeplats för det svenska herrlaget i sprintstafetten. Calle Halfvarsson fick se sig omspurtad på upploppet av Italiens Federico Pellegrino.

ANNONS
|

När Oskar Svensson gick och lade sig på lördagskvällen gjorde han det avslappnat och helt ovetandes om att han dagen därpå skulle växla över till Calle Halfvarsson i en tät VM-sprintstafett.

Viktor Thorn som egentligen skulle åka var sjuk – och Svensson kallades in i sista stund.

- Det blev lite stressigt. Det blev ett ganska sent besked, bara två timmar innan start fick jag nys om det, säger Svensson till TT efter fjärdeplatsen.

ANNONS

- Men jag hade den bästa känslan i år i dag så det kanske var en bra uppladdning ändå. Att gå och lägga sig sent och inte vara speciellt nervös.

Rävspel på slutsträckan

Svenssons sistasträcka, där han gick urstarkt och grillade de andra lagen hårt, bidrog till att det var snubblande nära att det blev mer än en svensk fjärdeplats.

- Det är surt och trist att vi är precis utanför pallen. Men vi gör det vi kan i dag, säger Svensson.

Det blev ett riktigt rävspel på den sista sträckan. Ett tag stod det samlade fältet med sex lag praktiskt taget stilla.

Men när det började dra ihop sig, då gick det fort. Vansinnigt fort.

- Jag tycker det blir väldigt spännande. Det blir inte mer taktik än så här och jag tycker att det är så här sprint ska vara, säger Svensson om Calle Halfvarsson och övriga avslutares taktikkörning.

ANNONS

Missnöjd Halfvarsson

Johannes Høsflot Klæbo, guldmedaljören från i torsdags, gjorde ett rekorderligt ryck i den sista backen och fick en lucka. Sedan kunde norrmannen nästan defilera hem guldet till Norge, som därmed tog revansch efter missödet i Lahtis för två år sedan. Ryssland knep silvret.

Sverige gjorde sedan upp med Italien om bronsplatsen men gick bet. Det slutade med en snöplig fjärdeplats för Sverige efter att Halfvarsson inte kunde matcha italienaren Pellegrinos vassa spurt.

Halfvarsson var inte nöjd med sin insats.

- Jag förstod ganska tidigt när jag svängde runt i kurvan och hade en pigg Pellegrino i rygg att det inte skulle gå. Man får ju stappla in i mål, säger svensken till Aftonbladet.

TT
ANNONS