Ökenvandringen slutade med guld

Fredrik Lindström har tagit medaljer tidigare. Men den senaste kom för fem år sedan. Nu är 28-åringen tillbaka i världstoppen.

ANNONS
|

Fredrik Lindström fick länge leva med att vara det stora framtidsnamnet i svenskt skidskytte, bakom namn som Björn Ferry och Carl-Johan Bergman. Han OS-debuterade redan 2010 och hade också en del framgångar fram till Sotji-OS, bland annat två VM-brons från 2012 och 2013.

Men efter sjätteplatsen i masstarten i Sotji för fyra år sedan började det sakta men säkert gå trögare i spåren.

- Det är tufft att se att resultaten går åt det hållet, då tappar man lite av motivationen, berättar Lindström.

ANNONS

- Men efter förra säsongen bestämde jag mig. Nu Fredrik, ska du vara med i det här då får du spänna bågen ordentligt. Det har jag gjort under sommaren och just i dag känns det ju som att det är värt det.

Liten nystart

Omstarten kom bland annat med hjälp av Niclas Grön, som även tränar Hanna Falk i längdlandslaget.

- När man har kört samma typ av träning i många år och resultatutvecklingen går bakåt, då måste man ju prova göra något annat. Det blev en liten nystart, att börja jobba med honom in mot de här säsongerna.

Det har nu lett hela vägen till ett OS-guld.

Snabb föryngring

Fredrik Lindström ser sig om vid presskonferensbordet på Alpensia skidcenter. Bredvid sitter Jesper Nelin, följt av Sebastian Samuelsson och Peppe Femling. Samtliga ett par år yngre och OS-debutanter.

För fyra år sedan var fortfarande Ferry och Bergman en del av landslaget. Föryngringen har gått snabbt.

ANNONS

- Ja, det har gått fort sedan 2014. "Sebbe" började väl gymnasiet då ungefär och Jesper hade väl precis fått sitt första skidskyttegevär, säger Lindström med ett skratt.

För honom själv var OS i Pyeongchang redan det tredje OS:et. Och kanske även det sista.

- Vi får se vad som händer. Men att vi tar guld i dag, det betyder oerhört mycket för mig, säger han.

- Jag har redan haft en lång karriär. Det går upp och det går ner, men nu känns det ju himla bra igen att man har kämpat igenom några tuffa år.

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Fredrik Lindström

Född: den 24 juli 1989.

Klubb: Anundsjö.

Bor: Örnsköldsvik.

Främsta meriter: OS: guld i stafett, 4:a stafett 2010, 6:a masstart 2014. VM: brons distans 2013 och masstart 2012. En världscupseger i sprint och en seger i stafett i världscupen.

ANNONS