Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Äldreomsorg

Nyheter, reportage och åsikter om äldreomsorg.

Äldreomsorg viktigare än kommundirektör?

Insändare Socialdemokraterna har i ett tjugotal år pratat om hur viktigt det är att känna trygghet när man blir gammal och sjuk! Problemet är att kommunens budget ej räcker till för att verkställa de äldres trygghet. Omedelbart beslutas det om anställningsstopp, vikariestopp, inköpsstopp. I princip stoppa allt som innebär bra arbetsmiljö, glädje och ork för att klara alla möjligheter till att skapa den äldreomsorg som politikerna kräver och utlovar.

Hälsosamma scheman – en ohälsosam historia

Insändare Det har inte undgått någon att välfärdssektorn står inför enorma rekryteringsbehov. Enligt SCB kommer det saknas 160 000 vård- och omsorgsutbildade år 2035. Bara inom äldreomsorgen behöver det anställas cirka 10 000 undersköterskor varje år. Redan idag är bemanningsproblemet ett faktum. I en undersökning gjord av Kommunal uppger sju av tio undersköterskor inom äldreomsorgen att bemanningen är så låg att det innebär risker för de äldre varje vecka.

Undernäring – folkhälsoproblem ingen talar om

Insändare Undernäring är en dold epidemi, ett stort folkhälsoproblem som nästan ingen talar om. Det finns i hemmen, på sjukhus och på äldreboenden. En ny rapport, som kartlagt omfattningen, visar att uppskattningsvis 400 000 svenskar ligger i riskzonen. Bland kommunerna i Norra Älvsborg är det stor skillnad i hur kommunerna arbetar för att upptäcka undernäring och det är uppenbart att många kommuner inte tar problem med undernäring på allvar.