Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kent Svenungsson samlar i helgen tjocka släkten för en träff. Han och arrangörsstaben, som också består av släktingar, har hyrt Backamo för att få plats.

Ordnar släktkalas i storformat

När Kent Svenungsson bjuder på släktkalas räcker det inte med att duka långbord hemma i finrummet. På lördag samlar han över 600 släktingar på Backamo lägerplats.

Kent Svenungsson har verkligen gjort en djup­dykning i släktens historia. 
I tolv år har han byggt upp ett träd med 16 630 släktingar. Nu har 600 vuxna och 50 barn har anmält att de kommer på släktträffen. Och fler lär det bli. En av släktingarna, Maria Fast, är kontaktperson och har fullt upp med att ta emot anmälningar.

– Det ska bli roligt att se ett ansikte bakom alla namn. Och jag hoppas att ännu fler släktingar dyker upp på lördag, säger Kent Svenungsson.

Det är en praktisk omöjlighet att skicka inbjudningar så information har spridits på andra sätt, bland annat via hemsidan www.gen.svenungsson.net

På lägerplatsen ska det dukas långbord i partytält. Barnen får roa sig med hoppborg och ponny­-
­ridning. Det blir även poängpromenad och underhållning.

Till sin hjälp har Kent Svenungsson ett gäng nära släktingar. Huvudansvariga för kalaset är Jörgen Stig och Kent Malmgren.

– Det kommer släktingar från olika delar av landet, även flera långväga, bland annat från Spanien och Frankrike. Då har vi ordnat med övernattning, berättar Kent Svenungsson.

Han hoppas att det ska bli en årlig tradition med en släktträff. På lördag ska det bildas en förening, Tjuvkilsättens släktförening, som får ansvar för detta.

– Vi är inte världens största släkt. Det är Långarydssläkten, men vi kan nog slå rekord i antal släktingar på släktträff.

Kent Svenungsson har i sitt träd runt 250-300 släktingar i närområdet. Han har fått många mejl genom åren från släktingar som fått reda på att de är släkt med någon granne eller skolkamrat. Det finns en facebook-sida, Vi som är med i Tjuvkils släktträd, där många upptäckt ”nya” släktingar. Längst ner i trädet finns stamfadern Ulf Ulfsson, som levde på 1500-talet i Tjuvkil. I en bok, ”Förgät ej dina rötter”, beskriver Svenungsson släktförhållandena och en del av historiken.

Nu har dock Kent Svenungsson satt dit sista namnet på sitt träd. Eller har han det?

– Det sa du för två år sedan också, men så kunde du inte låta bli att fortsätta, säger hans fru Ann Christin.

Hon har följt Kents idoga arbete från hans första trevande blyertsanteckningar på en papperslapp vid matbordet och hans besök på landsarkiv, till dagens sökningar på Internet och adressregister i excel.

– Det roliga är att få träffa så trevliga människor, släktingar som vi inte visste att vi har, säger hon.