Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Orgeljazz i bästa Trinityklass

Soundet från trumpet, trummor och hammondorgel har aldrig tagit vägen in genom mina öron tidigare. Inte när instrumenten spelas tillsammans i alla fall. Det var en ny erfarenhet, även för flera i publiken.

– Det här var faktiskt bra, jag brukar inte tycka så mycket om trumpet men det var bra i det här sammanhanget, sa Maria Johansson, musikestet på Birger Sjöberggymnasiet som besökte festsalen i Folkets hus tillsammans med några klasskamrater.

Gamla kända slagdängor blandade med mer okända kompositioner levererades från trion på scenen.

Det bjöds på kända verk som Puttin’ on the Ritz och Sweet Georgia Brown, men också titellåten till trions skiva, Paris eyes.

I balladen Old folks, sänktes tempot och gruppmedlemmarna fick chans att återhämta krafterna.

Särskilt Karl Olandersson fick bekänna färg, han gjorde vad han kunde för att pressa ut mesta möjliga energi ur sin trumpet och kulören i ansiktet växlade beroende på tempot i låtarna.

Efter Herbie Hancocks råsvängiga Drifting ansåg sig Andreas Hellkvist ha fått upp flåset på den gamla hammondorgeln från 70-talet.

– Den är som en gammal bil, man ska inte kallstarta den. Jag bad jazzföreningen om en hårtork för att värma upp innanmätet, men nu låter och andas den bra.

Sammansättningen trumpet, hammondorgel och trummor är ovanlig, om än inte unik. Andreas Hellkvist berättar att man på turnéerna får överväldigande positivt gensvar.

– Jag tror att publiken märker att det är sväng och spelglädje när vi står på scen.

Gruppens första skiva kom våren 2010. Det planeras för en ny och enligt organisten kommer det att bli fler spår signerade medlemmarna själva på den plattan.

– På första skivan skrev jag en komposition, men på nästa kommer vi att ha flera egna låtar, samtidigt som vi ska ha kvar blandningen av kända slagdängor och lite mer okänd musik.