Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Orimliga krav från EIB"

TTELA har på påskaftonen fått bekräftat att Saab fick ett besked från EIB redan sent på skärtorsdagen. Men, det var en påskpresent av det mer svårsmälta slaget. – EIB kom med en ny kravlista som är väldigt svår att bemöta, säger en förvånad Eric Geers, informationschef på Saab, till TTELA på lördagskvällen.

Under lördagen gick Europeiska Investeringsbankens (EIB) vice ordförande Eva Srejber ut till TT och berättade att EIB kom med ett besked till Saab i torsdags.

Hon säger vidare till TT att "det som nu återstår är att GM godkänner uppgörelsen", utan att närmare vilja precisera hur EIB själva formulerat sitt beslut.

Men de personer TTELA talat med på påskaftonen ger en helt annan bild av vad det är som sätter käppar i hjulen för att genomföra Saabs livsnödvändiga fastighetsaffär.

Problemen ligger i det svar man fick från EIB på skärtorsdagen.

– Mycket riktigt kom det ett besked från EIB i torsdags, men det är helt omöjligt att godkänna. EIB har totalt förändrat förslaget som kom in, säger Lars Carlström, som är talesperson för den ryske affärsmannen Vladimir Antonov.

Samma bild ger Saabs informationschef Eric Geers.

– Vi trodde verkligen att vi hade kommit långt efter Riksgäldens och regeringens besked. Så kommer plötsligt EIB med en ny kravlista som är väldigt svår att bemöta, säger han.

De båda är förbluffade över EIB:s nya kravlista.

– Jag har ingen förståelse. Här handlar det ju faktiskt om en minskad exponering av risken eftersom någon annan tar den, säger Geers.

Lars Carlström säger att besvikelsen var enorm i torsdags kväll, sedan EIB till slut kommit med sitt besked klockan 16.45.

– Det var stor frustration i alla läger. Hos Saab, hos Spyker och hos Antonov-gruppen.

Förstår ni varför EIB ställer de här kraven?

– Nej, det är helt oförklarligt. Om man inte vill att Saab ska gå i konkurs, säger Carlström.

Saab har svarat EIB under helgen, men om det leder till några nya samtal under påskhelgen är osäkert.

Det ges också olika bilder av hur, om och på vilket sätt förre Saab-ägaren GM är inblandat i processen med att sälja Saabs fastigheter för att snabbt få in livsnödvändigt kapital . Och huruvida GM bromsar processen.

Eva Srejber på EIB hänvisar till att GM måste godkänna uppgörelsen. Men andra personer med insyn i affären menar att GM inte har något intresse av att stoppa affären – och att man redan gjort klart det.

Dagens Industri skriver på sin hemsida att man tagit del av ett brev som GM:s koncernledning ska ha sänt till EIB, och som ska bekräfta just detta.

"GM kommer vid behov att undanröja alla restriktioner i nämnda avtal om det blir nödvändigt för att få den nu aktuella fastighetsaffären att gå igenom", är en av flera tydliga skrivningar på att GM stöttar affären, enligt DI, som fortsätter:

"Om nödvändigt kommer vi att vara tillgängliga för att reda ut eventuella oklarheter i fastighetsaffären och delta i en telefonkonferens med EIB, Riksgälden och Saab Automobile måndagen den 25 april", står det i brevet från GM till EIB.