Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Göte Johansson, viltspårare och besiktningsman, har rekommenderat länsstyrelsen att fatta beslut om skyddsjakt på en skadad varg. Denna rekommendation har dock myndigheten ännu inte följt.

Orolig stämning i Assarebyn

En skadad varg rör sig omkring Assarebyn. Många i området tycker att vargen borde skjutas, men något sådant beslut har inte kommit från länsstyrelsen. Detta trots att rekommendationen från en besiktningsman är att den bör avlivas.

Det var i förra veckan som vargen började synas i området omkring Assarebyn söder om Mellerud.

Flera av de boende har sett vargen och vittnar om att den dras med en skada på vänster sida av kroppen. Blodspår har hittats där vargen har legat och den har också fångats på en videoinspelning där det klart och tydligt framgår att den har svårt att röra sig.

Anonym

Den skadade vargens närvaro har rört upp starka känslor hos många av de som bor där den har visat sig.

En av de boende som har hört av sig till TTELA berättar att han skrivit ett detaljerat brev till länsstyrelsen där han redogör för hur han har upplevt vargnärvaron under förra veckan. Mannen vill dock inte gå ut med sitt namn offentligt.

– Nej, jag vet vad det kan innebära och jag vill inte utsätta mig för att bli nedringd, säger han.

"Vansinne"

Mannen fortsätter:

– Men jag tycker samtidigt att det är vansinne att den här vargen, som faktiskt är skadad, inte kan avlivas genom skyddsjakt. Att den ska lida bara för att den är en varg. Sedan är det många som är rädda för att den ska söka sig till bebodda områden på jakt efter mat.

Göte Johansson, besiktningsman och viltspårare för länsstyrelsen, har inte sett den aktuella vargen med egna ögon ute i naturen. Han har dock fått se den rörliga filmen och utifrån den gör han bedömningen att den är svårt skadad och därmed kommer att få det besvärligt att jaga vilda djur.

Rekommenderade skjutning

Johanssons rekommendation till beslutsfattarna på länsstyrelsen var också att den faktiskt borde tas bort.

– Ja, och den åsikten har jag fortfarande, men det är andra än jag som fattar besluten.

Det finns dock ett utrymme för enskilda personer att själva fatta beslut om att skjuta vargen om de gör bedömningen att den lider.

I ett sådant läge drar dock en omfattande process med obduktion och polisutredning igång.

Vill inte spekulera

Hur troligt det är att någon tar saken i egna händer och faktiskt tar bort den vill eller kan inte Göte Johansson uttala sig om.

– Det vill jag inte spekulera i, det är något som varje enskild person får ta ställning till. Det jag däremot kan säga är att väldigt många människor har svårt att förstå rovdjurspolitiken i ett sådant här fall, säger han.

Vad kommer att hända nu?

– Jag vet inte riktigt faktiskt. Just nu finns det ingen officiell ansökan om skyddsjakt på den här vargen, säger Göte Johansson.