OS-hjältarna misslyckades i premiären: "Surt"

De svenska OS-medaljörerna jagade en topplacering i säsongens första världscuplopp. Men mixedstafetten började med ett fall – och slutade i besvikelse.

ANNONS
|

Sverige kom till världscupsstarten i slovenska Pokljuka med helt andra förväntningar på sig än i fjol. I mixedstafetten var tre av fyra svenska skidskyttar OS-medaljörer, men Emma Nilsson, Hanna Öberg, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson hade ingenting med toppstriden att göra och slutade åtta.

På förstasträckan drabbades Emma Nilsson, som för första gången fick chansen i mixedstafetten i konkurrens med de bästa, av ett olyckligt fall då amerikanskan Susan Dunklee föll i en nedförsbacke ett par meter framför svenskan.

- Jag ramlar på den sämsta platsen på banan och tappar verkligen all fart och kontakten med täten. Riktigt surt, säger Nilsson.

ANNONS

Kämpigt för Öberg

Hanna Öberg följde sedan upp det med att behöva använda fem extraskott, tre i liggande skyttet och två i stående. Hon visade heller ingen vidare form åkmässigt.

- Lite kämpigt för min del, både i spåret och på skjutvallen tycker jag. Men det var bra att få blåsa ur sig ordentligt. Jag tror att det kommer att gå bättre och bättre, säger Öberg efter att ha växlat som tia.

Jesper Nelin grusade sedan de svenska chanserna helt då han drog på sig en straffrunda i det liggande skyttet. Han växlade över till Sebastian Samuelsson på sistasträckan som tolva, knappt tre minuter efter täten.

- I vanliga fall tycker jag att det är inspirerande att gå ut bak, och jag tyckte ändå att det kändes bra fram till liggande skyttet där jag inte riktigt vet vad som hände. Jag är inte riktigt i toppform direkt men det ska man inte vara, säger Nelin.

ANNONS

Körde upp Sverige något

Sebastian Samuelsson behövde bara använda ett extraskott och körde upp Sverige till åttonde plats, 2.15 efter Frankrike som vann.

- Jag chansade mycket i början och går väldigt fort vilket jag får slita för i slutet. Men med det utgångsläget jag får måste jag prova. Jag tror att alla kan lite bättre men jag är nöjd med min insats, säger han.

Bakom Frankrike tog Schweiz och Italien pallplatserna.

Pokljuka, TT:s utsända
ANNONS