Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Christoffer Gerborn kallar sig själv för en soulsurfer. ”Då surfar man lugnt och harmoniskt och håller inte på med så mycket med trix och tvära kast”, säger han.

På väg mot Costa Ricas vågor

– Det är något speciellt med havet. Jag har alltid fascinerats av det, säger Christoffer Gerborn. Snart beger han sig till Costa Rica för att surfa på vågorna – på obestämd tid.

Den 19 september lämnar 23-årige Christoffer Gerborn Vargön för att bosätta sig permanent i Costa Rica. Där hoppas han så småningom kunna driva ett eget ­surfcenter för ungdomar.

– Mamma gillar inte ordet permanent, säger han och skrattar.

– Men där finns bara permanent uppehållstillstånd. Samtidigt är jag realistisk, det måste fungera för att jag ska stanna kvar.

Var en datanörd

Christoffer är uppvuxen i Vargön och gick tekniska programmet på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg.

– Jag var en riktig datanörd i grundskolan så valet av program kändes helt rätt. Samtidigt har jag haft användning av min utbildning för jag åkte till Stavanger i Norge efter gymnasiet och jobbade på en industri samtidigt som jag surfade.

Surfade på Vättern

Intresset för surfing vaknade 2009 då Christoffer bodde i Jönköping. Han började då surfa på Vättern.

– Jag har alltid hållit på med någon form av sport. Under gymnasiet höll jag på med kampsporter och när jag väl var fast vid surfingen ville jag få ut så mycket som möjligt av det. I Stavanger är det perfekt, så jag flyttade dit.

Passionen till havet och brädan tog honom sen till Indonesien, Bali, Sverige och Norge igen. Efter en tid ville han prova nya vägar och sökte in på en ettårig teaterskola i Stockholm.

– Jag kom in och gick färdigt utbildningen, men sedan kallade surfingen på mig igen och jag flyttade tillbaka till Stavanger.

Vill ge av sig själv

Visionen om att öppna ett surfcenter fick han under vistelsen i Indonesien. Där finns redan etablerad surfing och Christoffer är osäker på om det skulle gå att bygga en bra grund där.

– I Costa Rica finns mycket fattigdom och jag vill kunna ge av mig själv. Hjälpa andra människor som kan hjälpa mig. Fokusera på de saker som är viktigt här i livet. Naturen där passar mig nog bättre.

Men det är en bit kvar innan allt kan gå i lås, bland annat måste boendefrågan lösas. Christoffer kallar sig inte naiv och är medveten om att det vore enklare om boendet var ordnat.

– Men det ska inte vara något problem, jag vet att det fixar sig. Sen är det här med uppehållstillståndet, den första tiden måstejag åka buss till Nicaragua var tredje månad för att förlänga det, men på så sätt får jag se mycket av naturen.

Älskar naturen

Christoffer tycker om naturen, framför allt vattnet.

– Vattenkraften är den största ... tänk att få hänga med på en liten del av den ... man står på en våg och åker med, rider på vågorna och bemästrar hästen, det är mäktigt!

Samtidigt har han stor respekt för vatten, han har haft mardrömmar om att drunkna från en stor båt.

– Det är klart att jag har varit rädd när jag surfat. Man tror att man landar mjukt, men man kan slå sig rejält. Strömmarna mellan vågorna kan vara lite farliga, men det gäller att hålla sig lugn. Det är sällan man surfar ensam.

Vill lära sig om landet

Christoffer ska dessutom lära sig spanska och tänker inte åka hem förrän han kan språket flytande. Han ska även förstå landets kultur, klättra, vandra och fiska.

Christoffers äventyr i Costa Rica går att följa via hans blogg www.tabilen-
tillisland.com som han arbetar med just nu.

Han delar gärna med sig av tips och råd till de som är intresserade. Vill man börja surfa finns en del ställen att välja på vid svenska kusterna.

– Och Norge, där är det dessutom säsong nu. Köp en tjock våtdräkt och ge er i väg!